Sporten is kinderspel: 3 leuke en actieve work-outs uit je jonge jaren
Hoelahoepen, touwtjespringen, op en neer veren op de trampoline ... Word jij ook nostalgisch als je aan je kindertijd terugdenkt? Goed nieuws: die typische kindersporten houden ook volwassenen in topconditie!

Terug naar de speelplaats met het springtouw
Waarom het een aanrader is: Omdat je hartslag er quasi onmiddellijk de hoogte van in schiet, bevordert het je
cardiovasculaire fitheid in grote mate. Maar ook aan de elasticiteit in je achillespees wordt gewerkt, je beenspieren en quadriceps zullen na een tijdje verstevigen en omdat je je armbewegingen op die van je benen moet afstemmen, scherpt rope skipping je coördinatievermogen aan. Bovendien moet je ook hier telkens weer de juiste balans vinden. Last but not least: je krijgt er mooie
billen van! Kinderspel is het helaas allerminst, want een halfuur aan een stuk touwtjespringen is loodzwaar…en een beetje saai. Het goede nieuws: volgens ropeskipping-organisatie ERSO vormt een sessie van drie keer 150 sprongen al
een serieuze work-out. Span tijdens het springen je buikspieren aan voor dat klein beetje extra. Eens je voet-touwcoördinatie op punt staat en je niet langer om de vijf seconden over het springtouw struikelt, is dit een simpele doch efficiënte manier om op korte tijd heel wat calorieën te verbranden.
Zo hou je het boeiend: Kruis je armen, spring met een voet of al lopend.
Aan je voorbij laten gaan als…: Wie knie- of enkelklachten
heeft, doet dit beter niet op asfalt. Op gras springen kan wel, op voorwaarde dat het goed kort gemaaid is. Anders zal je
moeite hebben om je touw rond te krijgen en verlies je telkens snelheid. Bouw vooral rustig op. Door vooraf stabiliserende oefeningen als squats en lunges te doen, verstevig je de spieren rond je knie en verklein je de impact van de ondergrond.
Waar let ik op? Ga in het midden van je springtouw staan en trek de uiteindes omhoog. De handvaten van het ideale touw komen net aan je schouders. Het materiaal waaruit het vervaardigd is, speelt op zich geen al te grote rol. Dat is vooral een persoonlijke keuze.
Traag of snel, iedereen kan hoelahoepen
Waarom het een aanrader is: Met reguliere buikspieroefeningen als sit-ups beweeg je vrij lineair. De vetkussentjes aan de heupen worden daardoor overgeslagen. Zo niet met de hoelahoep: de twistbeweging doet je zijkanten werken en verstevigt de buikstreek en billen. Daarnaast maakt de hoelahoep je bewuster van je lichaam. Om de hoepel op je heupen te kunnen houden, mag je immers niet te ver naar voren kantelen. En omdat de hoelahoep je helpt om die lang verloren gewaande lenigheid terug te vinden en je heupen versoepelt, zal het uitvoeren van dagdagelijkse bewegingen een pak vlotter verlopen. Laat je in ieder geval niet misleiden. Hoewel het makkelijk lijkt, heb je na twintig minuten hoelahoepen al een stevige, doch plezante work-out achter de kiezen. Dat je het zelfs tijdens het bekijken van je favoriete tv-programma kan doen – veel plaats is wel een must – is mooi meegenomen.
Zo hou je het boeiend: Laat je coördinatievermogen werken en beweeg een literfles water of gewichtje op en neer terwijl je de hoepel draaiende houdt. Of stap al hoelahoepend de onderste trede van je trap op en af.
Aan je voorbij laten gaan als….: De hoelahoep is iets minder geschikt voor wie kampt met klachten in de onderrug.
Waar let ik op? Hoe zwaarder en groter de hoepel, hoe steviger de work-out en hoe meer inspanning het zal vereisen om hem draaiende
te houden. Begin dus klein en fijn. Leen gerust de hoelahoep van je oogappel eens om te checken of het daadwerkelijk iets voor jou is alvorens je een exemplaar voor volwassenen koopt.
Spring een gat in de lucht op de trampoline
Waarom het een aanrader is: Sporten op de minitrampoline levert ons meer souplesse en spierkracht op, evenals een verhoogd uithoudings- en coördinatievermogen. Omdat je je lichaam zowel bij het laden of opspringen als het landen goed moet aanspannen, creëer je vormspanning én een betere lichaamshouding. Allemaal eigenschappen die wij maar al te graag in onze work-out terugvinden. Door het hoge fun-gehalte lijkt het aanvankelijk niet alsof je aan het sporten bent. Tot je helemaal in de flow raakt en je hartslag net als je zweetproductie pijlsnel de hoogte in schiet. Wij kunnen het beamen: trampolinespringen is wel degelijk een sport! Hoewel deze manier van bewegen wel degelijk onder de noemer intensief valt, is er van enige sportstress absoluut geen sprake. Just go with the flow, wat in dit geval betekent dat je er gewoon op los mag veren. En mag lachen, want zo’n halfuurtje springen levert behoorlijk wat hilariteit op.
Zo hou je het boeiend: Op de trampoline kan je eindeloos variëren. Investeren in speciale elastieken of andere accessoires is dan ook
nergens voor nodig. Spring eens met een voet, open-toe, trek je knieën tijdens het springen of hang gewichtjes aan je enkels: mogelijkheden genoeg. Inspiratie vind je met hopen op Pinterest of YouTube.
Aan je voorbij laten gaan als…: Jong, oud, groot of klein: in principe mag iedereen op de trampoline. Met rugklachten of pijnlijke knieën is het wel opletten geblazen, maar verboden terrein is de trampoline ook dan absoluut niet. Sterker nog: hij vormt een mooi alternatief voor wie na het lopen steevast last heeft van pijnlijke knieën of enkels. De vering verkleint de impact, waardoor het lichaam minder schokken moet opvangen. Wat evenwichtsproblemen? Dan is Swissjump, een vorm van trampolinespringen waarbij een metalen staaf met handvat je de nodige stabiliteit verschaft, meer iets voor jou. Zelf proberen? Op swissjump.be vind je alle trainingslocaties in jouw provincie. Een stoel met hoge rugleuning tegen je trampoline vormt danweer een makkelijke en goedkope DIY-oplossing voor thuis.
Waar let ik op? Met de jaren kwamen er wat kilootjes bij. Check daarom eerst subtiel welk gewicht de trampoline van (klein)zoon- of
dochterlief aankan alvorens je je aan de grote sprong waagt. In de sportzaak vind je heel wat voordelig geprijsde minitrampolines voor volwassenen.