Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Sporten zonder zorgen: de ideale sportbeha kies je zo

doorNathalie Topsop 18/08/2017

Pijnlijke borsten weerhouden een op de vijf vrouwen ervan om te sporten. Nochtans kan je met de juiste sportbeha makkelijk voor degelijke ondersteuning zorgen. Dit is waarom je hem écht wel nodig hebt, en hoe je het juiste exemplaar vindt.

Waarom een sportbeha de investering dubbel en dik waard is

Dat onze borsten ook bewegen als we gewoon wandelen of ons uitrekken, hoeven wij je niet te vertellen. Om tegemoet te komen aan de ongemakken die daarmee gepaard gaan, werd de beha uitgevonden. Die biedt je voldoende ondersteuning in doordeweekse situaties, maar blijkt allerminst geschikt voor zwaardere fysieke inspanningen. Dat is althans het resultaat van een vergelijkende test. Daarin werd ontdekt dat gewone beha’s de op- en neerwaartse beweging van de borsten tijdens het lopen met twintig tot dertig procent verminderen, terwijl de sportbeha’s scores van vijftig tot tachtig procent behaalden. Bovendien is het materiaal waaruit gewone lingerie vervaardigd wordt niet voorzien op transpiratie. Sportbeha’s zijn dat wel: een goed exemplaar is gemaakt uit een stof die ‘ademt’ en nare zweetluchtjes tegengaat. Ook qua model verschilt een sportbeha sterk van een gewoon exemplaar. In veel gevallen hebben ze geen beugels onderaan, omdat die de bewegingsvrijheid kunnen hinderen en soms oncomfortabel aanvoelen. De ondersteuning wordt bij sportbeha’s gerealiseerd door middel van stevige materialen als versterkende banden en inzetstukken. In de juiste maat geven ze
evenveel ondersteuning als een beha met beugels.

Heb je toch liever een exemplaar met beugels? De beugels van een goede sportbeha buigen met je lichaam mee en zijn verpakt in schok- en drukdempend materiaal. Een traditionele beugelbeha heeft die flexibele capaciteit en bescherming niet, waardoor hij makkelijker in je borsten prikt.

Tips voor in het pashok

  • De ene sportbeha is de andere niet. Een compressiebeha is elastisch en drukt beide borsten tegen elkaar enbtegen de romp aan, terwijl een ingekapselde beha de borsten van elkaar gescheiden houdt. Het eerste type is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote cups, al kan het zweet tussen de borsten wel tot huidirritatie leiden bij een gevoeligere huid. Heb je een zwaardere boezem, dan kan je beter voor een ingekapseld exemplaar kiezen.
  • Ongeacht welke soort sportbeha je kiest, de pasvorm moet perfect zijn en de beha moet zowel zijdelingse als op- en neerwaartse bewegingen van de borsten afremmen. Hij moet voldoende strak zitten zonder te knellen, verschuiven of schuren. Een goede sportbeha drukt de borsten tegen de borstkas en zet je boezem vast. Een keertje op en neer springen in het pashokje vormt de perfecte test.
  • Hoe groter je boezem, hoe dikker de bandjes van je sportbeha moeten zijn. Spaghettibandjes zullen in dat geval namelijk
    in de huid snijden. Daarnaast zorgen brede schouderbanden voor een betere en gelijkmatige verdeling van het gewicht van de borsten en geven ze meer steun. Dames met een kleine cupmaat kunnen wel gerust een exemplaar met dunne bandjes aan.
  • Een exemplaar met een sportrug maakt komaf met afzakkende schouderbandjes. Daarnaast geeft zo’n beha meer bewegingsvrijheid aan de schouders en armen. Ook de extra ondersteuning die hij je boezem biedt, is een troef. Dat je hem als een topje over je hoofd moet aan- en uittrekken, kan wat oncomfortabel zijn als je bezweet bent. Maar voor bewegingsintensieve sporten of sporten met veel grondcontact is zo’n type echt een must. Een exemplaar met een sluiting aan de voorzijde vormt hier een alternatief.

Sportbeha met gekruiste rug en spaghettibandjes (€ 39,95), Puma.

Sportbeha met ritssluiting (€ 42,95), Shock Absorber.