Te veel zon: 93% kent de gevaren, slechts 6% beschermt zich

doorNathalie Topsop 08/04/2017

Die felbegeerde designerhandtas, je meest dierbare feestjurk of favoriete paar schoenen: daar heb je er maar een van en draag je zorg voor, toch? Jammer genoeg blijkt die redenering niet te gelden voor onze huid. Als het op zonnebescherming aankomt, blijken we zelfs de slechtste leerling uit de Europese klas. Hoe het dan wel moet? Dermatoloog Thomas Maselis vertelt het je.

Als het zonnetje zich weer laat zien, genieten we daar – en terecht - massaal van. Helaas gaan we daarbij al te vaak iets te onbezonnen te werk. Frappant: hoewel ruim 9 op 10 Belgen weet dat weet dat de zonnestralen niet zo onschuldig zijn, beschermt slechts 6 procent zich het hele jaar door. Met alle gevolgen van dien. Dermatoloog Thomas Maselis verduidelijkt: ‘Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar. En toch doen we weinig om onze kans op huidkanker te verkleinen. Zo beschermt slechts 14 % van de Europeanen zich het hele jaar door tegen de zon; wij Belgen doen het met amper 6% zelfs nog slechter. Veel te weinig natuurlijk, want blootstelling aan de zon en gebrek aan zonbescherming hebben een cumulatief, blijvend effect op onze huid.’

Veilig de zon in: de absolute do’s

Samen met vijf andere Belgische dermatologen richtte Maselis in 1999 Euromelanoma op, een organisatie die sterk inzet op de preventie van huidkanker. Voorkomen is – zeker in dit geval – een pak beter dan genezen. Moeilijk is het geenzins. Thomas Maselis: ‘Je huid fatsoenlijk beschermen, doe je door onnodige UV-blootstelling te vermijden, zonnecrème te gebruiken en een zonnebril of beschermende kledij te dragen. Wat dat laatste betreft, zijn Belgen heel laks: 7% draagt beschermende kleding, terwijl het gemiddelde voor Europa 16% bedraagt.’

Vooral tussen 12u en 16u blijf je beter uit de zon. Onder de parasol kruipen is een optie, maar ook dan is insmeren de boodschap. Zo’n ding houdt immers slechts 40 tot 50 % van de uv-straling tegen. De rest wordt doorgelaten of bereikt de huid via reflectie. Na twee uur is het tijd voor een nieuw laagje zonnecrème. Hoeveel? Gemiddeld zo’n 30 à 35 ml, of het equivalent van 2 eetlepels. Halveer je die hoeveelheid, dan wordt ook de bescherming door 2 of 3 gedeeld.

Vergeet vooral de allerkleinsten niet. Hoe vaker je in je jeugd verbrandt, hoe groter namelijk het risico dat je later huidkanker krijgt.
Kinderen jonger dan een jaar hou je beter helemaal uit de zon, tussen één of drie jaar mogen ze met blote armen en benen in de zon komen, maar enkel voor korte periodes en dat voor de middag of na 16u, zo adviseren dermatologen. Bescherm de rest van hun lichaam sowieso met kledij en zet ze ook een zonnehoedje op, en smeer de lichaamsdelen die blootgesteld worden aan het zonlicht rijkelijk in met een zonnecrème met minimaal SPF 30.

Op www.euromelanoma.org lees je hoe je huidkanker vroegtijdig kan herkennen. Je kan er je ook registreren voor een gratis huidonderzoek in je regio.