Vakantie in Europa gepland? Let op: misschien moet je je laten vaccineren tegen mazelen

doorAnn Willemsop 14/06/2017

Het mazelenvirus rukt op, ook in Europa. Als je wil genieten van een zorgeloze (gezins)vakantie, zelfs op ons continent, kan je dus maar beter je voorzorgen nemen, raadt het Institut voor Tropische Geneeskunde aan.

Reis je met een kind jonger dan 1 jaar naar een risicogebied? Je zoon of dochter kan vervroegd gevaccineerd worden.

In Roemenië, Italië, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Tsjechië, Oostenrijk en sommige regio’s van Oekraïne worden grote en kleine uitbraken van mazelen gemeld. Heeft dat gevolgen voor jouw nakende vakantieplannen? Misschien wel. ‘Mazelen is zeer besmettelijk, komt vaak voor en kan dodelijke gevolgen hebben,’ waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde. ‘Vaccinatie tegen mazelen is dus van groot belang voor wie naar één van deze regio’s gaat.’ 

Moet jij je laten vaccineren? En wat met je kinderen?

• Werd je voor 1970 geboren? Vroeger kwam het virus nog vaak voor, dus jij hebt waarschijnlijk al mazelen gehad. Je kan de ziekte niet tweemaal krijgen, vaccinatie is dus niet nodig.

• Weet je niet of je al ooit mazelen gehad hebt? Of ben je niet zeker of je de 2 vaccins ontvangen hebt waaruit het volledige mazelenvaccin bestaat? Maak zeker een afspraak met je huisarts.

• Kinderen worden normaliter voor het eerst tegen mazelen gevaccineerd wanneer ze 12 maanden jong zijn, een tweede keer op hun 10de. Reis je met een kind jonger dan 1 jaar naar een risicogebied? Dan kan je zoon of dochter vanaf 6 maanden vervroegd gevaccineerd worden. Onthoud wel dat die vaccinatie niet meetelt voor de vaccinatiekalender, je kind zal op 12 maanden opnieuw gevaccineerd moeten worden. 

Hoe kan het mazelenvirus zo oprukken?

Pas wanneer minstens 95% van de bevolking ingeënt is tegen de ziekte, kan ze tegengehouden worden. Maar heel wat landen halen die doelstelling niet, omdat er onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, of omdat mensen vaccins weigeren. De erg besmettelijke ziekte kan zich daardoor weer verspreiden.  

En dat doet ze trouwens niet alleen in Europa. ‘Ook in Thailand, Nigeria, Guinée-Conakry, Somalië, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo zijn grote uitbraken van mazelen gemeld,’ laat het Instituut voor Tropische Geneeskunde weten.

Heb je vragen over jouw vakantiebestemming en de vaccinaties die jij en je gezin nodig hebben? Neem op tijd contact op met je huisarts of het Instituut voor Tropische Geneeskunde, zodat je de nodige maatregelen kan nemen.