Vanaf nu maak je deze fouten niet meer bij het tandenpoetsen

doorKimia Farhangop 12/06/2017

Dat tandenpoetsen belangrijk is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar doe je het ook op de juiste manier? Of maak jij een van de veel voorkomende fouten? Bekijk ze hier.

 1.    Je gebruikt een te harde tandenborstel

Heb jij een tandenborstel met harde haartjes gekocht omdat je vond dat eentje met zachte haartjes nauwelijks iets deed? Dan loop je best even terug naar de winkel. Tandartsen raden immers tandenborstels met zachte haartjes aan, omdat ze mooi buigen en zo dus makkelijker rond je tand en onder je tandvlees geraken om het vuil er weg te halen. Zachte haartjes zijn vooral aan te raden aan mensen met gevoelig tandvlees, omdat een tandenborstel met harde haartjes meer schade zal aanrichten. Maar ook voor anderen is het een betere optie omdat harde haartjes je tandglazuur kunnen aantasten.

Een extra tip is dat als je een kleine mond hebt, je best voor een kleinere tandenborstel kiest zodat je overal even goed bij kunt.

2. Je multitaskt

Heb jij ook nooit genoeg tijd ’s ochtends en probeer je tijd te winnen door te multitasken terwijl je je tanden poetst? Toegegeven, we maken ons er zelf ook soms schuldig aan, maar dat wil niet zeggen dat het daarom een goed idee is. Tandartsen zeggen dat je nooit zo goed je tanden kan poetsen als wanneer je voor de spiegel staat en dus goed kan letten op wat je doet. Dat klinkt logisch natuurlijk, dus misschien moeten we toch maar een paar minuutjes vroeger opstaan.

3. Je poetst te kort

Wist je dat je 2 tot 3 minuten moet tandenpoetsen en dat de gemiddelde persoon dit maar 46 seconden doet? Niet goed dus. Probeer je toch echt aan die paar minuten te houden, anders heeft het natuurlijk geen zin. In die 46 seconden kan je namelijk niet zorgvuldig genoeg poetsen en bovendien wordt tandaanslag pas verwijderd als je langer poetst.

Pas wel op dat je niet te lang gaat poetsen, want dan kan je je tanden beschadigen.

4. Je poetst alleen je tanden

Het werkwoord ‘tandenpoetsen’ mag je niet té letterlijk nemen. Tandenpoetsen houdt meer in dan enkel je tanden poetsen. Tussen je tandvlees en op je tong zitten immers ook bacteriën. Poets dus zeker niet alleen aan de oppervlakte, maar neem ook deze plaatsen mee in je onderhoud.

Je tandvlees schoonmaken is eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk. Draai je tandenborstel zodat je een hoek van 45° hebt. Op die manier geraak je het best bij je tandvlees. Begin daar eerst en maak dan draaiend bewegingen rond de rest van de tand.

Vergeet ook zeker de binnenkant van je mond niet! 

5. Je poetst meteen na het eten

Hoewel je natuurlijk na het eten moet tandenpoetsen, mag je dit niet metéén erna doen. Je eten bevat namelijk zuren en suikers die het
glazuur van je tanden verzwakken. Als je dus meteen na het eten je tanden gaat poetsen, val je eigenlijk je tanden op een van hun zwakste momenten aan. Hoewel tandenpoetsen bedoeld is om je tanden te beschermen, kan je ze door te vroeg te poetsen dus net beschadigen. Wacht dus een dertigtal minuten zodat het tandglazuur tijd heeft om even te herstellen.