Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Vandaag is het internationale yogadag: hét moment om met yoga te beginnen!

doorLieve Claeysop 21/06/2017

Dat is écht níéts voor mij. Is dat wat jij denkt als je het woord ‘yoga’ hoort? Tot een paar maanden geleden dacht ik er net hetzelfde over. Maar man, wat was dat fout gedacht.

Er was een tijd dat ik niet bepaald een liefhebber van sport was. Waar andere leerlingen op de middelbare school lage punten behaalden op wiskunde of geschiedenis, deed ik dat op LO. Over de bok springen of rond de rekstok draaien: ik was er gewoon niet goed in. En eerlijk: ik zag er ook het nut niet echt van in. Pas toen ik ging studeren, ontdekte ik dat sporten wel leuk kan zijn. Tijdens springuren belandde ik in de fitnessclub in de buurt en begon ik te joggen.

Intussen zijn we achttien jaar verder en sport ik nog steeds. Het is gewoon een deel van mijn leven geworden, ik moet op tijd en stond kunnen bewegen om me goed te voelen – al heb ik er nog steeds niet het grootste talent voor. Sinds kort is er wel iets grondig veranderd in mijn sportroutine. Waar ik tot een halfjaar geleden nog zweerde bij lopen, heb ik intussen mijn loopschoenen grotendeels voor de yogamat ingeruild. Waar ik tot een halfjaar geleden nog dacht dat ik vooral nood had aan me aardig in het zweet werken, merk ik nu dat ik veel meer voldoening haal uit een sessie stretchen of een reeks zonnegroeten – waar je trouwens ook behoorlijk van kan gaan zweten, maar dat terzijde.

Ik begreep het nochtans niet, dat yogaën. Mantra’s en chakra’s, daar voelde ik me toch net iets te nuchter voor. Maar toen belandde ik op een dag in mijn sportclub op de yogamat. De yogalerares bleek evenzeer met haar beide voeten op de grond te staan, en hoewel er mantra’s weerklonken op de cd die afspeelde en het woord 'chakra' al eens viel, genoot ik ontzettend van de fysieke uitdaging en van het relaxatiemoment achteraf.

Intussen vind je me drie keer per week op de yogamat. Ik heb nog altijd weinig met mantra’s en chakra’s – en ik verwacht ook niet dat dat ooit zal komen – maar met het effect dat yoga op me heeft heb ik des te meer. Want ik voel niet alleen mijn spierkracht en lenigheid toenemen, ik merk dat die uurtjes op de mat ervoor zorgen dat ik me ook beter in mijn vel voel. Yoga zorgt voor rust in mijn hoofd, wat zelfs door lijkt te werken in mijn dagelijkse leven. Dit weekend vroeg een vriendin me nog of ik geen advies voor haar had, want ik zag er volgens haar altijd zo ‘chill’ uit ondanks toch ook een drukke agenda. Yoga blijkt dus wel iets voor mij te zijn, en ik ben er zelfs van overtuigd dat het, op voorwaarde dat je de juiste vorm vindt, ook iets kan zijn voor jou. Ik zou het alleszins een kans geven.

Wil jij graag eens yoga uitproberen? Hou dan onze webpagina www.goedgevoel.be/yogadeluxe in de gaten, want samen met yogini Nina de Man organiseren we op geregelde tijdstippen yogasessies op unieke locaties.