'Vind mensen die je gelukkiger maken' en nog 10 gewoontes om je leven stressvrij te maken

doorNele Annemansop 02/06/2017

Je moet een huishouden runnen, de rekeningen betalen, gaan werken, sporten, met vriendinnen afspreken, kortom: je hebt veel verantwoordelijkheden. Gooi daar wat slechte gewoontes bij en je hebt de perfecte cocktail voor een ongezonde balans. Klinkt dit je bekend in de oren? Deze tips helpen je alvast een eindje op weg richting een stressvrij leven.

1. Neem niet te veel hooi op je vork
Het klinkt belachelijk simpel, maar het beste wat je kan doen voor een stressvrij leven is niet te veel in één keer willen doen. Hou het bij één iets. Doe nu meteen wat in je gedachten blijft rondspoken: de badkamer poetsen, het eten klaarmaken, op het internet zoeken naar een nieuwe job ... Wat het ook is, doe het nu, en als dat gedaan is, kan je verder naar het volgende. Terwijl je dat ene ding aan het doen bent, negeer je alle andere afleidingen (je telefoon, de radio etc.) en weersta je aan de drang om plots met iets anders te starten voor je dat eerste afgewerkt hebt.

2. Ruim op

Probeer een halfuurtje te vinden en val een kamer of kast aan. Zet een timer en neem een vuilniszak mee. Spendeer dan gewoon dertig minuten aan opruimen en netjes maken. Niet meer of niet minder. Negeer alle afleidingen en eens je dat gedaan hebt, doe dan iets leuks!

3. Arriveer te vroeg

Voortdurend te laat komen is enorm stresserend. Ben jij het type persoon dat altijd te laat komt, maak dan de nieuwe gewoonte om altijd te vroeg te zijn en je zal versteld staan hoeveel stress er van je schouders valt.

4. Stop met geven om wat anderen denken
Wanneer je met het vliegtuig reist, zeggen ze je bij de veiligheidsinstructies dat je altijd eerst zelf je zuurstofmasker moet opzetten indien er zich iets voordoet. Als je te veel tijd moet gebruiken om iemand anders te helpen, dan plaats je jezelf in gevaar. Zo is dat ook in het gewone leven. Ja, je hebt de verantwoordelijkheid voor andere mensen, maar als je niet voor jezelf zorgt, dan plaats je jezelf in gevaar. Verspil geen tijd door te geven om wat anderen denken als je bezig bent met voor jezelf te zorgen.

5. Vind mensen die je gelukkig maken

Omring je met mensen die je gelukkig maken. Mensen die je tegenwerken of heel de tijd kritiek op je hebben, verdienen geen plaats in je leven. Probeer ook mensen te vermijden die voortdurend negatief zijn. Je hebt positiviteit nodig in je leven als je stressvrij wil blijven.

6. Creëer een simpeler leven voor jezelf

Ben je te toegewijd? Neem dan eens een kijkje in je agenda en alles wat je erin probeert te zetten. Leer nee zeggen tegen dingen die voor jou geen nut hebben en dingen die je niet leuk vindt. Maak een planning die jezelf toelaat te werken, te zorgen voor je huishouden en jezelf en die je ook tijd geeft voor plezier en ontspanning.

7. Vereenvoudig je financiën

Het is de moeite waard om een uur of twee te nemen om je financiën te vereenvoudigen. Misschien betaal je wel voor dingen die je helemaal niet meer nodig hebt of misschien is het tijd om te veranderen van energieleverancier of verzekeringen. Laat je geld langer meegaan en je zal je minder gestresseerd voelen.

8. Word actief

Als je nog niet veel beweegt, word dan actief! Beweging is een goede ontstresser om al je frustraties en boosheid los te laten.

9. Neem tijd om te kalmeren

Mediteer, doe yoga of zelfs een dutje. Neem elke dag gewoon even de tijd om naar je ademhaling te luisteren en je gedachten zachtjes te laten wegzweven.

10. Denk niet té veel na

Iets wat je enorm veel stress bezorgt, is dat je situaties te veel gaat analyseren, vaak zelfs nog voor ze gebeurd zijn. Je kan de toekomst niet voorspellen dus het is veel beter om met situaties om te gaan terwijl ze zich voordoen.

11. Stop met klagen over dingen die je niet kan veranderen
Tenzij je kritiek opbouwend is en mensen vooruit helpt, is klagen complete tijdsverspilling. Sommige dingen gebeuren nu eenmaal. Probeer die dingen dus liever te aanvaarden en verder te gaan dan verbitterd te blijven vasthouden. Niemand houdt van iemand die voortdurend klaagt.

Met dank aan Mariepure Bachbloesems.