Voor eens en voor altijd: slaap je beter met je raam open of niet?

doorNele Annemansop 01/01/2020

Je herkent het vast wel: je had een lange, drukke dag en kijkt al uren reikhalzend uit naar je bed, maar op het moment dat je wil gaan slapen, ben je klaarwakker. Volgens een nieuwe studie hoef je dan gewoon je raam open te zetten. Maar klopt dat wel? Wij zochten het voor je uit.

Nederlandse wetenschappers onderzochten of slapen met een open raam of deur een effect heeft op de kwaliteit van de slaap. Ze deden het onderzoek bij zeventien gezonde vrijwilligers aan de hand van een vragenlijst en met behulp van een speciaal ontworpen armband die bewegingen tijdens de slaap registreert. Bij de helft van de deelnemers werden eerst gedurende een week slaapmetingen verricht met open raam (tien proefpersonen) of deur (zeven proefpersonen) en na een interval van twee weken dezelfde metingen met gesloten raam of deur. Bij de andere helft gebeurden de metingen in omgekeerde volgorde. Er werden ook gegevens verzameld over de slaapkamer zelf: kooldioxide (CO2), temperatuur, achtergrondgeluid en vochtigheid.

Daaruit bleek dat de slaapkwaliteit beter was met een open raam of deur. Ze schreven het effect toe aan een betere ventilatie van de slaapkamer, die zich weerspiegelde in de CO2-metingen. Hoe lager het CO2-gehalte in de slaapkamer, hoe meer de proefpersonen oordeelden dat ze dieper geslapen hadden en hoe minder vaak ze gedurende de nacht wakker werden.

Helaas heeft de studie heel wat beperkingen. Alleen al het feit dat de auteurs niet duidelijk zeggen hoe groot het verschil was in slaapkwaliteit tussen de twee groepen proefpersonen, maakt het resultaat niet bruikbaar.

In welke mate het zelf ervaren van ‘diepe slaap’ een indicatie is voor kwalitatieve slaap, is niet duidelijk. Mogelijk waren de proefpersonen ook beïnvloed in hun oordeel, omdat ze vooraf overtuigd waren dat ze beter sliepen met een open raam.

Er zijn buiten het CO2-gehalte in de kamer en of het raam al dan niet open is, nog andere redenen die de slaapkwaliteit van de proefpersonen beïnvloedden. Denk maar aan slaapgewoontes, emoties, de aanwezigheid van meetapparatuur, slapen in een bed dat je niet gewoon bent, en de wetenschap dat je deelneemt aan een onderzoek. De impact van dergelijke factoren kan belangrijk zijn als het aantal proefpersonen beperkt is, zoals in deze studie.

Conclusie? Deze studie laat niet toe om op stevige grond te besluiten dat slapen met een open raam of deur een impact heeft op de slaapkwaliteit. Maar hey, wij vinden het alvast het proberen waard!

Raak jij nog altijd niet in slaap? Hier ontdek je 7 trucjes om sneller in dromenland te vertoeven.