Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Voor eens en voor altijd: zijn die kleine bultjes op je tepels gevaarlijk?

doorNele Annemansop 17/03/2017

Heb je je ooit afgevraagd wat die kleine bobbeltjes op je tepels zijn? Wij leggen je het graag even uit.

Ja, het is heel normaal om kleine oneffenheden te hebben op het donkere gedeelte van je tepels (je tepelhof). Die bultjes worden ook wel de klieren van Montgomery genoemd. Ze scheiden een olieachtige vloeistof af die ervoor zorgt dat het tepelhof soepel blijft. De olie heeft ook antibacteriële eigenschappen en uit onderzoek blijkt zelfs dat baby’s de geur van de afscheiding kunnen detecteren zodat ze meer gestimuleerd worden om te drinken.

Het aantal bobbels verschilt van persoon tot persoon: sommigen hebben er maar enkele, anderen hebben er tientallen. Soms komen de bultjes ook meer op de voorgrond als de tepel gestimuleerd wordt of tijdens de zwangerschap of borstvoeding. De hobbels kunnen dan, net zoals de rest van de tepel, donkerder en meer intens zijn van kleur.

In het algemeen mag je die bultjes gewoon laten staan en is er dus niets aan de hand. Maar als ze ontstoken zijn of pijnlijk aanvoelen, is het mogelijk dat er een kliertje verstopt is en moet je ze laten nakijken door je arts.