Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom dankbare mensen gelukkiger zijn

doorKristina Rybouchkinaop 24/11/2016, laatst bijgewerkt op 24/11/2016

In de Verenigde Staten verzamelen families vandaag massaal rond de tafel om Thanksgiving Day te vieren. Maar de feestdag draait om veel meer dan lekker eten. Mensen staan ook bewust stil bij de dingen waar ze dankbaar voor zijn. Dat zouden we allemaal wat vaker moeten doen, want studies hebben uitgewezen dat dankbaarheid je gelukkiger maakt.

Ze genieten langer van voordelen en successen

Alles went. Dat is jammer, maar waar. Als je opslag krijgt zal je eventjes extra gemotiveerd zijn, maar het effect neemt snel weer af. Die nieuwe laarzen of iPhone waar je zo mee in de wolken bent? Neem het van ons aan, na enkele weken vind je die alweer doodnormaal. Zelfs iemand die de loterij heeft gewonnen, keert na verloop van tijd terug naar zijn of haar oorspronkelijk geluksniveau. In de psychologie wordt dat hedonische adatatie genoemd. Bij de ene treedt die gewenning sneller op dan bij de andere. Wie dankbaar in het leven staat, heeft veel langer genot van leuke dingen.

Oefening:
Schrijf elke dag minstens één ding op waar je dankbaar voor was. Klein of groot. Je collega die je koffie is komen brengen, je kinderen die braaf waren of je nieuwe rode pull waar je zo goed mee staat. Herlees op het einde van de week je lijstje. Wedden dat je meteen weer wordt overspoeld door gelukkige gevoelens?

Ze hebben meer zelfvertrouwen

Wie dankbaar is kijkt automatisch positiever naar zijn eigen leven. Stress, spanningen en tegenslagen nemen dus vanzelf een minder prominente plaats in. Dankbare mensen raken met andere woorden niet gemakkelijk ontmoedigd en hebben meer vertrouwen in hun eigen kunnen. Bovendien zijn ze minder afgunstig ten opzichte van anderen.

Oefening:
Iedereen krijgt weleens te maken met een tegenslag. Denk na welke negatieve gebeurtenissen je hebt doorstaan en welke goede dingen er toch uit zijn voortgekomen. Misschien is je relatie stukgelopen, maar heb je daardoor geleerd om sterker in je eigen schoenen te staan en voor jezelf op te komen? Door te focussen op de positieve uitkomst, krijg je het gevoel dat je toekomstige moeilijke situaties ook zal aankunnen.

Hun relaties zijn sterker

Een bedankje kan wonderen doen. Als je de moeite doet om wat vaker ‘dank je wel ‘ te zeggen zullen mensen uit je omgeving niet alleen meer geneigd zijn om er weer voor je te zijn in de toekomst, ze gaan je ook liever hebben als persoon. Door dankbaar te zijn versterk je trouwens niet alleen bestaande banden, je zal ook sneller nieuwe contacten leggen omdat je positiviteit en openhartigheid uitstraalt.

Oefening:
Er is vast iemand die je heel dankbaar bent, maar die je dat nog nooit hebt verteld. Wat heeft die persoon voor jou gedaan en waarom speelt hij of zij zo een belangrijke rol in je leven? Laat het hem weten. Vertel het of schrijf een brief om je dankbaarheid te uiten. Het zal jullie nog dichter bij elkaar brengen.