Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom je je absoluut niét schuldig hoeft te voelen over een luie zondag

doorNathalie Topsop 24/02/2018

Je zou de was doen, stofzuigen en daarna een wandeling maken. Maar ondertussen is je zondag half om, en lig je nog steeds te bingewatchen in de zetel. Herkenbaar? Nog voor het schuldgevoel de kop opsteekt: hier heb je vier redenen waarom dat absoluut overbodig is.

Life en zelfzekerheidscoach Susie Moore had laatst zo'n luie zondag. En ze voelde geen greintje schuldgevoel. Hoewel haar hoofd zich af en toe vulde met een 'ik zou moeten'-gedachte, besefte ze immers dat ze zich op het einde van de dag ontspannen, tevreden en uitgerust voelde. De dag erop was ze opmerkelijk productiever. En ze geeft op haar blog nog vier redenen waarom zo'n luie zondag écht wel gerechtvaardigd is:

1. Je hebt waarschijnlijk (bijna) niets uitgegeven

Als er een ultieme bespaartip is, dan is het 'blijf binnen'. Hoewel een leven als kluizenaar absoluut niet aan te raden valt, kan zo'n dagje zetelhangen dus zeker wel positief uitdraaien voor je financiën. Want: geen verleiding om een terrasje te doen, even te gaan 'kijken' in die nieuwe schoenwinkel of een hapje te gaan eten. En hey, dat Netflix-abonnement moet renderen, toch?

2. Die 'ik zou eigenlijk' zit enkel in je hoofd

Wie zei er dat je per se duizend-en-een dingen moet doen op zondag? Het is niet omdat het niet Instagram-waardig is, dat het niet leuk kan zijn. Weg dus met de denkbeeldige druk om iets te moeten doen.

3. Je wordt er creatiever van

Auteur Manoush Zomorodi is nog zo iemand die voor een dagje niksen pleit. In haar boek 'Bored and Brilliant: How Spacing Out Can Unlock Your Most Productive and Creative Self' legt ze uit hoe verveling tot virtuositeit kan leiden. Terwijl je lekker aan het luieren bent op automatische piloot, krijgen je hersenen immers de kans om nieuwe zenuwverbindingen te vormen, wat je probleemoplossend vermogen en creativiteit ten goede komt.

4. Wie geniet, verspilt geen tijd

Een luie zondag staat niet gelijk aan een verloren zondag, aldus de lifecoach. Het draait namelijk niet om de taken die je die dag al dan niet van je to do-lijst kan schrappen, wel om het plezier dat je had. En als een heerlijke lazy Sunday jou voldoening geeft, hoeft niemand daarover te oordelen.