Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom muggen sommigen sneller bijten dan anderen

doorValérie Wautersop 31/08/2020

Ongeveer 10 procent van de bevolking blijkt extreem aantrekkelijk voor muggen. Over de exacte reden waarom tasten wetenschappers voorlopig nog in het duister, al zijn er wil bepaalde factoren die ervoor zorgen dat jij meer of minder lekker blijkt bij muggen.

Je bent groot
Grote mensen produceren meer carbondioxide, en dat trekt muggen al vanaf een grote afstand aan. Daarom worden volwassenen vaker gebeten dan kinderen, en zijn mannen vaker het slachtoffer van een muggenaanval dan vrouwen.

Je hebt net gesport
Muggen vinden melkzuur heel erg aantrekkelijk. De kans is groot dat je heel wat melkzuur hebt geproduceerd tijdens het sporten, waardoor muggen al snel op je afkomen na een inspanning. Combineer dat met het feit dat je door snel in en uit te ademen meer carbondioxide produceert en je verandert al snel in een echte muggenmagneet.

Je hebt een snel metabolisme
Muggen houden van wat cholesterol in hun maaltijd. Mensen die een snel metabolisme hebben verwerken cholesterol sneller, maar trekken tegelijkertijd ook meer muggen aan.

Je hebt een geurtje
Neen, dat wil niet zeggen dat je stinkt. Sommige lichaamsgeuren zijn nu eenmaal aantrekkelijker voor muggen dan anderen. Aceton en estradiol, twee stoffen die worden losgelaten bij het ademen, voegen toe aan je aantrekkingsfactor voor muggen. Hoewel iedereen deze stoffen produceert, zijn ze nadrukkelijker aanwezig bij sommigen, waardoor muggen sneller op hen afkomen.