Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom sporten in de winter je kan helpen om meer calorieën te verbranden

doorNele Annemansop 08/01/2020

We gebruiken het koude weer meestal als excuus om binnen (of helemaal niet) te sporten, maar volgens nieuw onderzoek blijkt dat het toch de moeite loont om de kou te trotseren voor een stevige winterwandeling. Waarom? Je zou er meer calorieën mee verbranden.

Is jouw goede voornemen om meer te sporten in het nieuwe jaar? Dan begin je er het best meteen aan. Een studie aan de Universiteit van Albany in New York toonde immers aan dat mensen die wandelen in temperaturen onder het vriespunt (denk aan - 10 à - 5 °C) meer calorieën verbranden dan degenen die wandelen bij een aangename 10 °C. Dat komt omdat je lichaam bij koude temperaturen harder moet werken om warm te blijven en je dus ook meer calorieën verbrandt.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat een groot deel van de vrouwen gewicht verloren terwijl ze spiermassa opbouwden, iets wat niet gebeurde bij hun mannelijke compagnons. Volgens oncoloog en medeauteur van het onderzoek Cara Ocobock komt dat omdat vrouwen beter gewapend zijn tegen de kou omdat ze gemiddeld meer lichaamsvet hebben en dat vet kunnen gebruiken als brandstof voor hun activiteit.

Conclusie: hoog tijd om je ijsschaatsen of loopschoenen onder het stof vandaan te halen en te investeren in een goed paar handschoenen!