Wat zijn de gevaren van ondergewicht en overgewicht?

doorLaurane Berkeinop 25/04/2018

Je oordeelt al snel over mensen wanneer ze er volgens je te dik of te mager uitzien. ‘Die persoon heeft zeker anorexia’ of ‘amai die vrouw is dik’ zijn uitspraken die we -helaas- maar al te vaak horen. Maar wanneer heeft iemand echt ondergewicht of overgewicht, en wat zijn de gevaren ervan voor je gezondheid?

Om te weten of je te licht of te zwaar bent, kan je je BMI berekenen. Je BMI is een schatting van je lichaamsvet op basis van je lengte en je gewicht. Je BMI bereken je door je gewicht in kilogram te delen door jouw lengte in meters in het kwadraat.

In onderstaande tabel kan je lezen of je een gezond BMI hebt:

Risico’s

Wanneer je ondergewicht hebt, kan dat bepaalde negatieve effecten hebben op je gezondheid. Zo kan ondergewicht leiden tot vitaminetekorten, bloedarmoede, te weinig calcium, vruchtbaarheidsproblemen, problemen met je groei en ontwikkeling (vooral bij kinderen), en een vermindert immuunsysteem. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat je te weinig gezonde voeding eet, en hierdoor kan je je vermoeid voelen, vaak ziek zijn, een onregelmatige menstruatie hebben, er mager uitzien, een droge huid hebben en last hebben van haarverlies.

Ook overgewicht brengt gevaren met zich mee. Zo verhoogt overgewicht het risico op diabetes, hartaandoeningen, een te hoge bloeddruk, slaapapneu, lever- en nierziektes, en bepaalde vormen van kanker.

Je hoeft niet direct te panikeren wanneer jouw BMI net iets meer of minder dan de norm is. Veel hangt ook af van je levensstijl, je hoeveelheid vet en je hoeveelheid spieren. Wanneer je echter vermoedt dat je overgewicht of ondergewicht hebt, en je er zelf niet in slaagt om een gezond gewicht te bereiken, dan raadpleeg je best eens je huisarts. Je huisarts kan de oorzaak van je overgewicht of ondergewicht onderzoeken en je helpen om een gezond gewicht te verkrijgen.