Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wetenschap bevestigt: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

doorNele Annemansop 12/11/2020

Vanaf nu heb je hét perfecte excuus om nog eens op die snoozeknop te drukken: onderzoekers van de universiteit van Loughborough hebben bevestigd dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen.

Ein-de-lijk wordt bevestigd wat wij al lang wisten: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen. De reden? De hersenen van vrouwen zouden overdag harder werken dan die van mannen. Zo zijn we verbazend goed in multitasken en reageren we flexibeler op onverwachte omstandigheden waardoor we een groter deel van onze hersenen gebruiken. En hoe meer je je hersenen overdag gebruikt, hoe meer tijd ze nodig hebben om te herstellen terwijl je slaapt. Gemiddeld zouden vrouwen daarom ongeveer 20 minuten langer moeten slapen dan mannen. Mannen met een complexe job waarin ze ook veel dingen tegelijk moeten doen, zouden volgens de onderzoekers ook meer slaap nodig hebben.

Uit het onderzoek bleek ook dat een chronisch slaaptekort een zware tol kan eisen op je gezondheid. Zo hebben vrouwen die te weinig of slecht slapen meer last van psychische klachten en gevoelens van depressie.

De oplossing? Ga naar bed als je je moe voelt en sta pas op als je uitgerust bent. Én laat je partner die avondwandeling met je hond maken.