Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zeven symptomen die je zeker niet mag negeren als je zwanger bent

doorSarah Van De Vijverop 19/06/2017

Tijdens je zwangerschap kan je soms last hebben van allerlei kwaaltjes. De meeste zijn ongevaarlijk maar bij de volgende symptomen breng je beter even een bezoekje aan je dokter.

  • Pijn in de buikstreek

Steken in de buikstreek lijken niet zo speciaal, uiteindelijk kunnen het ook je darmen of je maag zijn, maar soms is er meer aan de hand. Zeker wanneer je nog geen echografie hebt gehad, moet je waakzaam zijn. Indien je pijn hebt aan je zij ter hoogte van je buikstreek, maak je beter een afspraak bij de dokter. Je kan namelijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebben, waarbij de embryo buiten de baarmoeder groeit. Het kan ook loos alarm zijn, maar neem het zekere voor het onzekere.

  • Bloeden

Als je bloed verliest, betekent dat niet meteen een miskraam, en gelukkig maar! Als je veel bloed verliest, bel je toch voor de zekerheid je dokter.

  • Minder beweging

Bijna elke zwangere vrouw maakt het volgende wel eens mee: je hebt het gevoel dat je baby niet veel beweegt. Soms is dat te wijten aan het feit dat je als mama zodanig veel deed die dag, dat je het zelf niet hebt opgemerkt dat je kindje zich verplaatst heeft. Of het kan zijn dat je baby slaapt, maar in sommige gevallen kan het – spijtig genoeg – ook betekenen dat je foetus te weinig zuurstof krijgt. Bel daarom voor de zekerheid je dokter.

  • Zware hoofdpijn

Als je nooit eerder zware hoofdpijn hebt gehad tijdens je zwangerschap of vorige zwangerschappen, kan het zijn dat je een zwangerschapsvergiftiging hebt. Daarbij komen meestal volgende symptomen kijken: zware hoofdpijn, misselijkheid, hoge bloeddruk, pijn in de schouder of maag, pijn in de onderrug of een zwelling in de onderrug.

  •  Kortademigheid

Ben je kort van adem en gaat het niet over? Dit kan mogelijk betekenen dat je een bloedklonter in je longen hebt. Panikeer echter niet meteen, want het kan ook iets onschuldigs zijn als de ligging van de baby die je belemmert om goed door te ademen.

  • Kramp in je benen

Als je kramp hebt in een van je benen, kan het zijn dat er zich een bloedklonter in je been bevindt. Dat kan zich mogelijk naar je hart, longen of hersenen verplaatsen. Je hoeft niet meteen te bellen naar een dokter als de kramp van korte duur is. Indien de pijn aanhoudt en je been opzwelt, maak dan zeker een afspraak. Ook hier is het echter niet nodig om meteen te panikeren, want vele zwangere vrouwen krijgen plots te maken met veelvuldige beenkrampen. Dit kan ook een veel minder ernstige oorzaak hebben, zoals bijvoorbeeld een magnesiumtekort.

  • Jeuk

Heb je continu het gevoel dat je moet krabben omdat je al de hele tijd jeuk hebt? Dit kan wijzen op een probleem met je lever. Ook
hier is het aan te raden om voor de zekerheid een dokter te raadplegen. Jeuk op je buik? Dat kan ook gewoon wijzen op je huid die wat tegenstribbelt van al dat uitrekken.