Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zit je goed? Dit is waarom je de benen wat vaker moet strekken

doorNathalie Topsop 16/05/2017

We zitten met een probleem, en meerbepaald eentje van 9u per dag. Dat blijkt uit een studie van Partena Ziekenfonds in samenwerking met Profacts. Zij zochten uit hoe veel uren per dag Vlamingen gemiddeld per dag op hun stoel spenderen. Te veel, zo luidde de niet zo verrassende conclusie. En dat is slechter voor je lijf dan je denkt.

De gemiddelde Vlaming zit meer dan 8 uur per dag en onderbreekt dat zitten veel te weinig. Bij de Vlamingen met een zittend beroep (60% van de actieve populatie) loopt dat zelfs op tot meer dan 9 uur. Vooral op de werkvloer zitten we te veel. Dat blijkt uit een studie van Partena Ziekenfonds in samenwerking met Profacts. Fulltime zitten is nefast voor je gezondheid, zelfs als je daarna nog gaat sporten. Volgend op het onderzoek lanceert Partena Ziekenfonds ikziejewelzitten.be, een grootschalige bewustmakingscampagne. Waarom dat juist nodig is? Een gezonde levensstijl, dat is de combinatie van bewegen, gezonde voeding en niet roken. Maar ook het beperken van ons sedentair gedrag maakt daar deel van uit. Minder zitten is een gezondheidsaspect dat tot nu toe onderbelicht is gebleven. Daar wil Partena Ziekenfonds, in samenwerking met VIGEZ, verandering in brengen met de campagne ikziejewelzitten.be. Via een eenvoudige online zittest om je ‘zitprofiel’ te bepalen, gratis nieuwsbrieven op maat en gratis sms-coaching wil het ziekenfonds de Vlaming 4 weken lang uit hun stoel helpen. Op 4 weken kun je namelijk een gewoonte doorbreken.

Klein begin, groots resultaat

Dat zitten wel degelijk het nieuwe roken is, wordt bevestigd door het VIGeZ. Zo beïnvloedt het je gemoedstoestand, de kwaliteit van je slaap en je zicht. Je hebt vaker last van nek- en rugklachten, hartproblemen en overgewicht. Ook diabetes type 2 en het ontwikkelen van bepaalde type kankers worden ermee in verband gebracht. Je benen een paar keer strekken is dus meer een nood dan een deugd. Voor wie een zittend beroep heeft: weet dat je met kleine aanpassingen al heel wat resultaat bereikt. Haal bijvoorbeeld telkens een glas water in plaats van een hele karaf. Sta op om je collega iets te vragen in plaats van te e-mailen. Of waarom niet een koffie halen op een andere verdieping? Met de trap natuurlijk. En ook thuis is minder zitten makkelijker dan je denkt. Eén tv-avond vervangen door een avondwandeling is een mooi begin. Of leg je smartphone of de afstandsbediening van de tv wat verder weg. Kleine trucs die je uit je stoel lokken, maken snel een groot verschil voor je gezondheid.

Meer tips en tricks zijn er op www.ikziejewelzitten.be.