Zo maak je je ochtend productiever

doorRedactieop 08/07/2020

Ben jij een eeuwige snoozer, of is vroeg opstaan absoluut niet aan jou besteed? Deze tips helpen jou om vroeg uit je bed te geraken én toch een productieve ochtend te beleven!

1. Ga op tijd slapen

Deze tip klinkt logisch: wie vroeg gaat slapen, zal ‘s morgens minder moe zijn. Nochtans is deze stap niet zo makkelijk als hij wel lijkt. Avondmensen zullen ‘s avonds niet moe zijn, omdat hun ritme anders is dan dat van ochtendmensen. Volgens slaapexperts kan iedereen zijn ritme echter aanpassen, het is alleen een kwestie van doorbijten. Probeer enkele weken vroeg naar bed te gaan, en geef niet op wanneer je in het begin de slaap niet kan vatten. Na verloop van tijd zal je merken dat je lichaam je ‘nieuwe’ ritme gewoon wordt, en je vroeger in slaap zal vallen dan normaal. Maak vooraleer je gaat slapen je slaapkamer ook donker, en vermijd digitale schermen zoals smartphones, laptops en televisietoestellen.

2. Stop met snoozen

Voor snoozers klinkt bovenstaande zin waarschijnlijk verschrikkelijk. Nochtans is het wetenschappelijk bewezen dat snoozen slecht is voor je hersenen, én je er alleen maar vermoeider door wordt. Je maakt je lichaam tenslotte wakker door te snoozen, om erna tóch weer te slapen. Je zet je wekker dus best zo laat mogelijk, zodat je lang kan slapen en erna direct moet opstaan. Heb je toch geen zin om direct je bed uit te springen nadat je wekker afloopt? Lees dan nog een kwartiertje in je bed, mediteer wat, of maak tijd voor een workout!

3. Koop een wake-up light wekker

Daglicht is de ideale manier om fit te ontwaken. Je zou je gordijnen ‘s nachts kunnen openlaten, maar dan loop je natuurlijk het risico dat je heel vroeg wakker wordt door het licht, en je de slaap daarna niet meer kan vatten. Een goed alternatief is daarom de wake-up light wekker. Deze wekker imiteert daglicht, waardoor je met behulp van het licht ontwaakt op het uur dat je zelf wilt.

4. Sta op op een vast uur

Wanneer je op weekdagen steevast om zes uur opstaat, is het een slecht idee om in het weekend tot twaalf uur in je bed te liggen. Je lichaam kent dan geen ritme en je zal je alleen maar vermoeider voelen. Wanneer je geen zin hebt om in het weekend vroeg op te staan -begrijpelijk- dan sta je best maximaal twee uur later dan normaal op, om zo toch een ritme op te bouwen. Wie in de week om zes uur opstaat, kan dan bijvoorbeeld in het weekend tot acht uur slapen.

5. Zet een glas water naast je bed

Tijdens je slaap droogt je lichaam uit, waardoor je je ‘s morgens futloos kan voelen. Door een glas water te drinken wanneer je wekker afgaat, krijgt je lichaam onmiddellijk een energieboost.

6. Maak je bed op

Deze tip klinkt misschien vreemd, maar onderzoek wees al uit dat wie zijn bed ‘s morgens opmaakt, zich overdag gelukkiger voelt!

7. Geniet van een uitgebreid ontbijt

Ondanks het feit dat het ontbijt heel vaak wordt overgeslagen -ik heb geen honger of geen tijd zijn dan de meest voorkomende excuses- is het een heel belangrijke maaltijd. Na een goede nachtrust kan je lichaam best wat energie gebruiken. Wie stevig ontbijt, heeft ook pas later op de dag weer honger, en zal dus tussendoor niet naar allerlei ongezonde snacks grijpen.