Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo pak je je allergie op een natuurlijk manier aan

doorNele Annemansop 30/05/2017

Helaas komt niet alleen de zon wat meer piepen tijdens de lente, maar ook de allergieën. Moet jij regelmatig vechten tegen een lopende neus, verstopte sinussen, lopende ogen, jeukende huid etc.? Wij schieten je te hulp met een aantal natuurlijke manieren om je klachten te verlichten.

1. Geef je immuunsysteem een boost
Als je weerstand verzwakt is kunnen je allergieën getriggerd worden. Het is dus uitermate belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en regelmatig en slaap voldoende zodat je lichaam tijd heeft om te herstellen.

2. Elimineer suiker
Suiker is heel zuur en slijmvormend en dit moedigt allergieën aan. Elimineer suiker enkele weken en oogst de vele voordelen.

3. Probiotica
Je hebt wellicht al eens reclame gezien voor probiotische yoghurt op tv. Het is zeker de moeite waard om ze te proberen. Onderzoek in Finland heeft aangetoond dat er bij kinderen van moeders die aan allergieën lijden - dus moeders die bijvoorbeeld hooikoorts of astma hadden - minder kans is om allergieën te ontwikkelen als ze probiotische supplementen namen. Probeer yoghurt met probiotische bacteriën met appels, groenten en volkoren granen.
Die zullen je vitale bacteriën doen floreren.

4. Detox
Wanneer het gaat om je immuunsysteem, irritaties en allergieën, is de lever een van de belangrijkste organen die daar een rol in speelt. De lever verwijdert immers vele belangrijke toxines uit je lichaam en hoe minder toxines in je lijf, hoe minder kans op allergieën.
Doe je lever een plezier en stop met alcohol drinken, roken, cafeïne en suiker in te nemen. Of probeer op z’n minst te minderen.
Gezond eten en drinken, antioxidanten en vitamines in je dieet opnemen, zal je helpen om een leverontsteking tegen te gaan en je immuniteit te verhogen.

5. Elimineer voedseltriggers
Als er een bepaald soort voedsel is dat je allergieën triggert, vermijd je dat beter samen met gelijkaardige voedselgroepen. Ben je gevoelig voor hooikoorts, dan is de kans groter dat je een reactie hebt op granen. Kijk eens of het helpt om granen en zuivel enkele weken uit je dieet te bannen.

6. Natuurlijke antihistamines
De natuur zit vol natuurlijke antihistamines. In sommige delen van de wereld is het aangeraden om honing te eten als een tegengif voor je hooikoorts. Vitamine C zou ook helpen bij die symptomen en ook kurkuma werkt als een natuurlijke ontstekingsremmer.

7. Natuurlijke netels
De indianen of Native Americans wisten wel het een en ander over medicijnen. Ze gebruikten duizenden jaren lang prikkende netels als behandeling voor vele gezondheidsproblemen, inclusief allergieën. Netels veroorzaken geen hartproblemen of draaierigheid en zijn beschikbaar in opgedroogde vorm om thee mee te maken, of in capsulevorm bij natuurwinkels.

8. Drink groene thee
Groene thee bevat epigallocatechinegallaat (EGCG) wat de productie van histamines blokkeert, en dus allergiesymptomen beperkt. Drink twee tot drie kopjes groene thee per dag voor de beste resultaten.

9. Neem een hete douche
Een hete douche nemen helpt op veel manieren. De stoom maakt tijdelijk je sinussen vrij, maar verwijdert ook de pollen die aan je haar of huid plakken.

10. Eet pikant voedsel
Is het je al opgevallen dat als je een pikante maaltijd eet, je neus begint te lopen? Dat is omdat goed gekruid voedsel helpt om de slijmen uit te dunnen waardoor je verstoppingen snel weer over zijn.

11. Drink meer water
Probeer acht tot tien glazen water per dag te drinken. Dat helpt je om gehydrateerd te blijven en het zal je verlichten van je allergiesymptomen.

12. Eucalyptusolie
Je hebt wellicht al eens eucalyptusolie gebruikt toen je verkouden was. Het kan ook goed zijn om je allergiesymptomen te verbeteren. Zo helpen gedroogde bladeren in een kom op je bureau of in de buurt vanwaar je werkt of slaapt, of olie inademen uit een zakdoek, ontstekingen te beperken. Eucalyptus is ook voordelig als je lijdt aan astma.

Met dank aan Mariepure Bachbloesems.