Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo sta je mindful onder de douche

doorMelanie Goethalsop 18/05/2017

Die dagelijkse douche is de ideale gelegenheid om mindfulness te oefenen. Je bent even alleen en wordt – als alles goed gaat – niet afgeleid door alledaagse beslommeringen. Het perfecte moment dus om even stil te staan bij je manier van denken.

Volgens mindfulness trainer Nancy O’Hara is de badkamer de perfecte plaats om met meditatie te starten. En zo pak je dat volgens haar het beste aan:

- Laat je gsm, tablet en laptop op de gang liggen (ver genoeg, zodat je niet afgeleid wordt door berichten of telefoontjes).
- Benoem elk kledingstuk dat je uittrekt zachtjes en leg elk item met de meeste zorg weg.
- Sta even stil bij het feit dat je jezelf gaat wassen, en dat dat goed is voor je mentale en fysieke gezondheid.
- Ga onder de douchekop staan en voel hoe de waterdruppels je huid raken. Neem de tijd om dankbaar te zijn voor het warme, stromende water.
- Dwalen je gedachten af naar gebeurtenissen uit het verleden of kijk je al vooruit? Wees jezelf daarvan bewust.
- Was je lichaam, maar doe het op een andere manier dan gewoonlijk. Begin je doorgaans met je voeten? Neem dan nu eerst je haren onder handen en verander je ‘waspatroon’ bij elke douchebeurt.
- Hoe lang je onder de douche blijft staan is niet van belang, je kan op deze manier zowel kort als lang douchen. Je hoeft het dus niet uit te stellen tot je zeeën van tijd hebt.