Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo stop je met nagelbijten

doorJana Van himbeeckop 16/02/2017

Iedereen kent wel iemand die op zijn nagels bijt. Misschien kan je zelf niet weerstaan aan dat nerveuze trekje. Ermee ophouden is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven enkele tips om deze slechte gewoonte af te leren.

De onbewuste impuls om op je nagels te bijten, kan je niet controleren. Nagelbijten, of onychofagie in medische termen, biedt tijdelijke afleiding bij stress of verveling. De meeste nagelbijters zijn dan ook perfectionisten of mensen die minder goed met spannende situaties overweg kunnen. Het komt vooral voor bij pubers of jongvolwassenen die aan hun carrière beginnen. Nagelbijten gaat meestal vanzelf over naarmate je ouder wordt.

Gevolgen
Op het eerste gezicht lijkt het onschuldig maar nagelbijten kan lastige gevolgen hebben. Eerst en vooral is het onhygiënisch: alle bacteriën die op je handen zitten, komen rechtsreeks in je mond terecht. Je tanden zullen ook sneller verslijten omdat ze constant in gebruik zijn. De voortanden verzwakken en kunnen zelfs scheef komen te staan.

Door het nagelbijten, ontstaan wondjes, ontstekingen en infecties aan de nagelriem. Dat doet niet alleen pijn maar laat ook littekens achter. Bij hevig nagelbijten, kan zelfs het nagelbed aangetast worden wat blijvend misvormde nagels tot gevolg heeft. Nagelbijters zijn meestal ook niet trots op hun slechte gewoonte. Ze schamen zich voor hun handen en worden er soms zelfs door gepest.

Zo stop je ermee
Ook al weet je dat nagelbijten slecht is, er daadwerkelijk mee stoppen blijft moeilijk en vraagt veel geduld. Deze tips helpen je al een beetje op het rechte pad:

1. Hou je nagels kort
De drang om op korte, verzorgde nagels te bijten, is minder groot. Knip of vijl je nagels regelmatig bij.

2. Zorg voor afleiding
Probeer eerst en vooral situaties waarin je stress of verveling ervaart te vermijden. Als je dan toch in zo’n situatie terechtkomt, zorg dan voor afleiding en probeer bezig te blijven.

3. Gebruik kauwgom als alternatief
Neem altijd suikervrije kauwgom mee. Zo kan je daarop kauwen in plaats van op je nagels.

4. Creëer een fysieke barrière
Door pleisters op je nagels te plakken, kunstnagels te laten zetten of handschoenen te dragen, word je er niet alleen aan herinnerd van je nagels af te blijven, je creëert ook een fysieke barrière waardoor je simpelweg niet meer kan bijten op je nagels.

5. Gebruik nagelbijtvloeistof
Smeer een slecht smakende nagellak op je nagels. Zo’n product bezorgt je niet alleen een afkeer van nagelbijten maar bevordert tegelijk ook de nagelgroei.