Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo voorkom je dat je je overeet tijdens de feestdagen

doorKristina Rybouchkinaop 17/12/2016, laatst bijgewerkt op 17/12/2016

Ben je nu al aan het stressen over het cijfer dat je weegschaal zal aanwijzen na de feesten? Nergens voor nodig! Zo lang je je niet overeet, zal je van een paar lekkere maaltijden heus niet verdikken. Onderstaande tips helpen je daarbij.

Denk positief
Het is niet alleen verschrikkelijk onaangenaam om met een schuldgevoel aan de feesttafel te zitten, negatieve emoties zorgen er ook voor dat je meer geneigd bent om te zondigen. Ga dus met een positieve mindset naar elk feest. Weet dat je mag genieten van de maaltijd. Hou gewoon in je achterhoofd hoe fantastisch je je de volgende dag zal voelen, als je niet overeet.

Kom niet uitgehongerd toe
Het lijkt misschien een goed idee om niets te eten voor je naar een kerstdiner gaat. Maar honger zorgt er net voor dat je meer naar binnen gaat werken dan gepland. Zeker in het begin van de avond, wanneer er ongezonde hapjes zoals chips en nootjes op tafel staan. Met een lege maag heeft niemand genoeg zelfbeheersing om daar af te blijven. Eet daarom liever een lichte, maar volwaardige maaltijd over de middag en drink een tasje soep voor je vertrekt.

Wees BOB
Alcohol is een ware caloriebom, dus door het bij één glaasje te houden beperk je flink het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Bovendien heb je minder remmingen als je een beetje aangeschoten bent en zal je sneller een tweede portie opscheppen of naar extra dessert grijpen.

Eet met je verkeerde hand
Als je traag eet, merk je veel beter wanneer je verzadigd bent. Er wordt al eens gezegd dat je goed moet kauwen op elke hap om je eettempo omlaag te halen, maar als je graag wil bijpraten met je tafelgenoten is dat natuurlijk niet zo evident. Probeer daarom eens om je mes en vork van hand te wisselen. Omdat je dan handelingen uitvoert die je niet gewend bent, eet je niet meer op automatische piloot. Je zal dus vanzelf beter je gedachten bij de maaltijd houden, meer proeven wat je eet en opmerken wanneer je genoeg hebt.