Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo word ook jij een ochtendmens

doorNele Annemansop 23/01/2017

Nachtraven zullen het met ons eens zijn: de ochtendstond heeft niet altijd zo veel goud in de mond. Toch kan ook jij jezelf trainen om net zo’n opgewekte, vroege vogel te worden als je collega. Zeg byebye tegen lange nachten, en hello tegen vrolijke ochtenden dankzij onze tips!

1. Dineer vroeger
Een ochtendmens worden, is niet zo eenvoudig als je alarm twee uur vroeger instellen. Je moet je hele dag aanpassen en dus ook het tijdstip waarop je je laatste maaltijd verorbert. Als je de volgende dag om 6u wil opstaan, probeer dan om voor 20u ’s avonds te eten. Zo heeft je lichaam twee uur de tijd om je eten te verteren vooraleer je gaat slapen.

2. Wissel je koffie in voor kruidenthee
Lig je nog uren te woelen als je vroeg in bed kruipt? Probeer dan om geen cafeïne meer te drinken na 13u en drink als de zon ondergaat een slokje valeriaanthee om te ontspannen.

3. Zet je tv uit
Ondanks dat je helemaal uitgeput bent van die drukke werkdag, kan je het niet laten om nog een aflevering van je favoriete serie te bekijken. Lees eens een boek in plaats van tv te kijken en je zal zien dat je nog voor het volgende hoofdstuk in dromenland bent.

4. Doe je avondactiviteiten ’s ochtends
Stel je bezoek aan de sportschool en het wassen van je haren uit tot de volgende ochtend. Daardoor maak je voor jezelf een gestructureerde to-dolijst en krijg je alles twee keer zo snel gedaan.

5. Speel verstoppertje met je alarm
Word jij ook meestal pas wakker nadat je al drie keer gesnoozed hebt? Als je je wekker elke nacht ergens anders legt, zal dat een heel pak moeilijker zijn. Leg hem vanavond onder je bed, morgen aan je deur, en de volgende nacht in de gang. Je zal zien dat je geen drie keer meer zal snoozen.

6. Aanvaard enkele slapeloze nachten
Als je je bedtijd met een paar uur vervroegt, ben je onvermijdelijk gebonden aan een paar slapeloze nachten en groggy ochtenden. Maar laat je niet meteen ontmoedigen. Als je uitgeput wakker wordt, weet dan dat je meteen na het avondeten je pyjama kan aantrekken om in bed te kruipen.

7. Sta ook in het weekend vroeg op
Ook wij slapen in het weekend graag eens uit, maar als je een echt ochtendmens wil worden doe je dat beter niet. Want hoe meer je knoeit met je slaaproutine, hoe lastiger het zal zijn om maandag opnieuw fris en monter uit je bed te rollen.