Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zomerse nagels in 10 stappen

doorAnn Willemsop Invalid date

Moest je vroeger naar het nagelsalon om je vingertoppen zomers te laten aankleden, vandaag ontwerp je deze kunstwerkjes helemaal zelf, met onze tien manicuretips.

Stap 1 : Hydrateer je handen

Mooi gemanicuurde nagels komen het best tot hun recht als ze schitteren aan verzorgde handen en vingers. Word dus beste vrienden met je handcrème en zet een tube op je bureau, in de badamer, aan de keukenwasbak, naast je bed en smeren maar! Let wel: breng geen handcrème aan vlak voor je met nagellak of andere versieringen aan de slag gaat. Zo’n crème laat vaak een vette film achter die de hechting van je nageldecoratie verstoort.

Stap 2: Reinig je nagels en je huid

Een geslaagde manicure begint bij een blank canvas. Was je handen grondig en reinig je nagels met een acetonvrije nagellakremover die niet uitdroogt. Dit is zelfs een goed idee als je geen nagellak droeg omdat de remover ook resterende vuiltjes of vetlaagjes verwijdert.

Stap 3: weg met nagelriemen

Nu ja, nagelriemen mag je niet echt verwijderen, want ze vormen een barrière tegen bacteriën en vuil. Maar je mag ze wel naar achteren duwen, met een watje of een bokkenpootje, een staafje met daarop een hoefvormige dop waarmee je gemakkelijk tegen nagelriemen kan duwen. Geven ze maar moeilijk mee? Week je vingers dan een tiental minuten in een lauwwarm badje met een scheut olie. Of gebruik een speciaal product dat nagelriemen verzacht.

Stap 4: Vijl de juiste vorm

Je vingernagels knippen doe je enkel als je hun lengte drastisch wil reduceren. Als dat niet hoeft, grijp je beter naar een nagelvijl. Met grove vijlen kort je je nagels in, fijnere vijlen zorgen voor een gladde afwerking. Broze nagels voorkom je door steeds in dezelfde richting te vijlen, van de nagelrand naar het midden. Probeer wel de huid langs je nagels te vrijwaren, zodat hier geen eeltvorming ontstaat.

Stap 5: leg een basislaag

Als je langer dan een avond wil genieten van je mooi versierde nagels, dan is een basislaag onontbeerlijk. Deze transparante laag zorgt ervoor dat je gekleurde nagellak beter hecht en voorkomt bovendien dat pigmenten uit de lak je nagel zouden beschadigen of verkleuren.

Stap 6: lak je mooi

De eenvoudigste manier om je vingernagels te laten schitteren, is twee dunne laagjes schitterende nagellak aanbrengen.

Stap 7: Creëer special effects

De jongste tijd zijn er heel wat magische toplagen op de markt verschenen: lakjes die je bovenop je favoriete kleur aanbrengt en vervolgens bijzonder speciale effecten creëren. Zo ga je ermee te werk: breng na je beschermende basislaag twee lagen gekleurde nagellak aan en laat deze kurkdroog worden. Ga vervolgens aan de slag met je special effectsproduct: breng in een vlotte beweging een laag top coat aan. Let op: één laag is doorgaans voldoende, een tweede laag zou het magische effect
zelfs kunnen ruïneren.

Stap 8: waag je aan stickerkunst

Droom je van nog spectaculairdere nagels? Sommige cosmeticamerken verkopen kant-en- klare nagelstickers die je wildste manicurefantasieën verwezenlijken. Zo gebruik je ze: zorg dat je nagels kraaknet zijn voor je met de stickers aan de slag gaat. Kijk op de verpakking of de stickerfabrikant ook een beschermende basislaag aanraadt. Onder transparante stickers kan je eventueel een gekleurde lak aanbrengen. Op elk stickervel vind je nagelstickers van verschillende groottes, kies een afmeting die het best bij je nagel past. Plaats de afgeronde kant van de sticker tegen je nagelbasis, maar zorg ervoor dat je nagelriem vrij blijft. Plooi de sticker over de nagelrand en vijl het overtollige weg met neerwaartse bewegingen.

Stap 9: laat de artiest in je los

Handige creatievelingen kunnen nog een stap verder gaan en eigenhandig nagelkunstwerkjes creëren met een speciaal penseel. Met een gebogen French manicure borstel leg je sierlijke kleurcontrasten op je nageltoppen. Met een ultrafijn penseel kan je zelfs motiefjes tekenen. Nogmaals: oefening baart kunst.

Stap 10: werk af met een toplaag

Verzegel je minutieuze handwerk met een toplaag die je lak verstevigt en beschermt, maar die ook een mooie finishing touch geeft aan stickers.