Getest: Zalon van Zalando

doorBirte Govartsop 12/09/2017

Enkele maanden geleden lanceerde Zalando ook bij ons Zalon, een gratis personal shopping service voor zowel vrouwen als mannen. Hoe dat precies in zijn werk gaat? En vooral: of het de moeite is? Wij deden de test!

Eind juni vertelde collega Mélanie je hier al over Suitcase, een service waarbij een box vol kleren, uitgekozen door je eigen stijladviseur, bij je thuis geleverd wordt. Waar Suitcase zich enkel richt op mannen, lanceerde Zalando onlangs een soortgelijk concept voor zoals mannen als vrouwen. Het klonk mij als muziek in de oren, en toen ik las dat Zalon gratis is, ging ik overstag.

Hoe werkt het?

Om te beginnen surfte ik naar Zalon.be om er een persoonlijk profiel aan te maken. Om dat profiel zo volledig mogelijk te maken, moet je een he-le-boel vragen invullen over welke kledingstijl je hebt, wat je graag draagt en wat niet, wat je normaal uitgeeft aan je kleding en welke maten je hebt. Daarnaast kan je ook foto's van je gezicht en lichaam uploaden, én van mensen wiens kledingstijl jij bewondert.

Op basis van je profiel stelt Zalon je vervolgens enkele stylisten voor en jij mag helemaal zelf kiezen met wie je in zee gaat. Ik koos voor ene Sophie, die me enkele uren later al twee outfits stuurde die ze voor me in gedachten had. Eentje bestond uit een gestreept T-shirt, een bordeauxrode cardigan, een jeans en platte laarzen. De tweede bestond uit een kaki blouse, een bomberjasje, opnieuw een jeans en witte sneakers. Tenslotte zag Sophie me ook in een donkerblauwe donsjas en met een lederen handtas aan de arm.

Bij elk stuk kan je feedback geven. Mag Zalon het opsturen, of liever niet? En in dat laatste geval: waarom niet? Ik keurde één van de twee jeansbroeken af wegens een spuuglelijke washing (sorry Sophie!) en ook de donsjas vond ik maar niks. Na mijn input kreeg ik een mail waarin Zalon me meedeelde dat mijn doos verstuurd was. Spannend!

Wat vond ik van de kleren?

Allereerst wil ik even zeggen dat het énorm fijn is om de Zalon-doos open te maken. Het lijkt wel Kerstmis, zo mooi zijn de kleren ingepakt. De selectie die ik kreeg, beantwoordde bovendien helemaal aan mijn smaak én aan de informatie die ik had doorgegeven. Nog een pluspunt: in mijn doos zaten enkele duurdere, maar ook enkele goedkopere kledingstukken. Aangezien je niet voor de service betaalt, maar enkel voor de dingen die je koopt, hoef je dus niet per se veel geld kwijt te zijn.

Ik besloot van de acht stuks uit de doos maar twee items te houden, maar dat lag eerder aan het feit dat ik eigenlijk niks nieuws nodig had. Styliste Sophie had haar job heel erg goed gedaan en op het T-shirt na paste alles pérfect.

Conclusie (ofwel: zou ik het opnieuw doen?)

Ik ben zeker van plan Zalon binnenkort nog eens in te schakelen. Het is verrassend om te zien hoe iemand anders jou stylet. Want ook al gaf ik mijn voorkeuren door, Sophie selecteerde kledingstukken die ik zelf nooit gekocht zou hebben. Neem nu de cardigan: de kleur zou mij niet aanspreken als ik hem online zou zien, maar hij is in het echt zo mooi en zacht, dat ik hem kocht. Wat ik bovendien ook enorm leuk vind, is dat je de kleren rustig kan passen en meteen kan kijken met welke stuks uit je kast je ze kan combineren. Ik ben fan!