Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hou je kleding (en de natuur) happy!

doorMelanie Goethalsop 07/11/2017

Je kleren goed behandelen en onderhouden zorgt ervoor dat ze veel langer meegaan. In haar duurzame bijbel 'Dit is een goede gids' geeft sustainable fashion- en lifestyle-expert Marieke Eyskoot enkele makkelijke tips.

1. Zijn je kleren niet vies, maar ruiken ze minder fris? Stop ze dan in de vriezer, dat doodt bacteriën die geur veroorzaken. Dit werkt bijvoorbeeld goed voor jeans. Steek ze wel in een echte diepvrieszak, want gewone plasticzakken kunnen kapotgaan, en dan heb je toch bevroren pizza aan je outfit. Een nachtje erin laten zitten is meestal het beste.
2. Zweetplekken in je (witte) kleren? Probeer ossengalzeep voor je ze wast, of wrijf er met een halve citroen overheen. Spuit er wat water op, laat drogen, en fingers crossed.
3. Je kunt je kleren sneller laten drogen door ze na het wassen uit te wringen. Of ze in zo'n klassieke sapcentrifuge rond te laten spinnen.
4. Gekrompen shirtje na het wassen? Leg het eens in een teil warm water met haarconditioner en laat vijf minuten intrekken. Goed uitspoelen, laten drogen en fingers crossed.
5. Druppel wat etherische olie bij de was voor een heerlijke geur.
6. Kreukt je shirt erg en kan of wil je niet strijken? Spuit er water op, stretch het uit, laat drogen en fingers crossed.
7. Kauwgom krijg je van je kont af door je broek in te vriezen en het er dan af te schrapen.
8. Talkpoeder schijnt goed te helpen tegen olievlekken, scheercrème tegen make-up in je kraag, met wit brood wrijven tegen lippenstift, zout tegen bijna alles en haarlijk of anders eerst zout en dan een melkbad tegen inkt. Je kan het altijd proberen.

Meer lezen? 'Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle' van Marieke Eyskoot (€ 20) Lannoo. Meer info: Boekerij.