Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Niet te missen: expo The Vulgar in Modemuseum Hasselt

doorAnn Willemsop 11/11/2017

Wat is vulgair? En wat is smaakvol? Iedereen heeft er wel een mening over. Dat die mening (snel) kan veranderen, bewijst The Vulgar: Fashion Redefined, de nieuwe tentoonstelling in het Hasseltse Modemuseum.

Moschino H/W 2014-15, ©Etienne Tordoir/Catwalkpictures, model: Leomie Anderson

Het woord ‘vulgair’ vindt z’n oorsprong in het Latijnse ‘vulgus’, wat ‘het gewone volk’ betekent. Vroeger was het dan ook een synoniem voor ‘alledaags’, ‘populair’ en ‘veelvoorkomend’. Maar mettertijd kreeg het woord een negatieve connotatie en werd het geassocieerd met vulgariteit, pretentie en overdaad.

Wat is vulgair?

Ook vandaag is ‘vulgair’ nog steeds een belediging en wordt het woord lustig gekleefd op bijvoorbeeld kledij. Maar wie bepaalt wat het label smaakvol of –loos verdient? En waarom kregen bijvoorbeeld jeans en transparante stoffen een upgrade van vulgair naar mode must have? Je kan het allemaal ontdekken in het Hasseltse Modemuseum, op de nieuwe tentoonstelling The Vulgar: Fashion Redefined

Grote namen

Silhouetten van onder andere Walter Van Beirendonck, Christian Dior, Karl Lagerfeld voor Chloé, Prada, Vivienne Westwood, Louis Vuitton en Givenchy zetten je aan het denken over jouw definitie van ‘vulgair’.

Modemuseum, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt, 011/23.96.21, modemuseum@hasselt.be.

De expo The Vulgar: Fashion Redefined loopt tot 14 januari 2018.

Prada L/Z 2014, ©EtienneTordoir/Catwalkpictures, model: Katlin Aas
Undercover L/Z 2016, ©firstVIEW.com, model: Maja Brodin