30 °C en meer: de gezondste dorstlessers om je koel te houden

doorNele Annemansop 30/06/2018

Hete zomerdagen: die vragen om verfrissende drankjes. Met deze makkelijke én lijnvriendelijke dorstlessers hou je het dit weekend koel.

1. Watermeloen- en basilicumwater

Image credit: Jerry Errico

Dit heb je nodig:
• een vierde van een grote watermeloen
• 6 à 8 basilicumblaadjes
• een beetje zeezout
• ¼ theelepel wittewijnazijn
• 250 ml water

Zo ga je aan de slag:
1. Haal de zaadjes uit de meloen en snijd hem in stukken.
2. Neem een vergiet, doe de stukken watermeloen en de basilicumblaadjes erin en zet het op een grote kom.
3. Neem een lepel en duw op de stukjes meloen om het sap eruit te halen.
4. Voeg nu het zeezout en de wittewijnazijn toe aan het sap en zeef het geheel in een kan.
5. Voeg het water toe, roer en serveer eventueel met wat ijs.

Bron: health.com.

2. Icetea met granaatappel en limoen

Image credit: James Baigrie

Dit heb je nodig voor 8 glazen:
• 2 liter kokend water
• 8 theezakjes
• 0,5 liter granaatappelsap
• 3 limoenen, gesneden in dunne schijfjes
• ¼ kopje gram suiker

Zo ga je aan de slag:
1. Giet het water in een hittebestendige kan.
2. Voeg de theezakjes toe en laat enkele minuten trekken.
3. Haal de zakjes eruit en voeg er het granaatappelsap, de limoenen en de suiker aan toe.
4. Laat het geheel eerst afkoelen en zet het daarna in je koelkast.
5. Vul de glazen met ijsblokjes, giet de icetea erin en serveer meteen.

Bron: myrecipes.com.

3 . Avocadogazpacho

Dit heb je nodig voor 4 personen:
• 1 geschilde komkommer, in stukken
• 1 kleine rode ui (50 g)
• 1/2 gedroogde Spaanse chilipeper
• zeste en sap van 1 limoen
• 40 g verse koriander
• 200 g (rijpe!) avocado, vruchtvlees geschild zonder pit
• 10 g fleur de sel
• 500 ml koele groentebouillon
• 200 g ijsblokjes

Zo ga je aan de slag:
1. Rasp de zeste van de limoen alvorens het sap uit te persen. Rasp enkel het groene deel van de schil, het witte deel is bitter.
2. Hou de korianderblaadjes apart en meng alle ingrediënten inclusief koriandersteeltjes in een grote blender met een minimale inhoud van 1,75 liter (of mix in twee keren in een kleinere blender). Neem hiervoor ruim de tijd, zodat het een smeuïg geheel wordt.
3. Werk af met de korianderblaadjes.
4. Serveer ijskoud en voeg er eventueel nog wat extra ijsblokjes aan toe. Je kan de soep ook verder afwerken met tomaten- of komkommerblokjes, rode uiringen of krokant gebakken wrapstukjes.

Bron: www.soep.nu.