Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 redenen om minder vlees te eten

doorKristina Rybouchkinaop 28/02/2017, laatst bijgewerkt op 27/02/2017

Vanaf morgen gaat Vlaanderen opnieuw de uitdaging aan om veertig dagen lang geen vlees te eten. Zie jij het niet echt zitten om het zo lang te stellen zonder je geliefde biefstuk, spaghetti bolognaise of broodje hesp ? De volgende vijf redenen trekken je vast alsnog over de streep.

1. Er gaat een culinaire wereld voor je open
Vegetariërs eten heus niet alleen sla of veggieburgers uit de supermarkt. Eens je op zoek gaat naar alternatieven zal je merken dat de vegetarische keuken heel divers is, met ingrediënten waar je misschien nog nooit van hebt geproefd zoals seitan, tempeh en quorn, maar ook met allerlei soorten (vergeten) groenten, paddenstoelen, noten en peulvruchten. Stap maar eens een vegetarisch restaurant binnen, je zal vast niet kunnen kiezen uit al dat lekkers. Inspiratie om zelf aan de slag te gaan vind je de komende weken op onze website, dus hou die zeker in de gaten.

2. Je krijgt minder verzadigde vetten binnen
Het klopt dat vlees veel voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B12. Maar daarnaast is rood en bewerkt vlees erg rijk aan verzadigde vetten. Die zijn nefast voor je lijn en voor je cholesterol. Dat maakt dat rood en bewerkt vlees het risico op kanker en hart- en vaatziekten vergroot. Onderzoek heeft aangetoond dat vegetariërs om die reden gemiddeld 8 jaar langer leven dan vleeseters.

3. Het komt je seksleven ten goede
Slechte cholesterol is bovendien een grote vijand voor je seksleven. Het verstopt namelijk je bloedvaten, zodat bloed ook moeilijker naar de geslachtsorganen kan stromen. Een Amerikaanse studie beweert daarenboven dat vegetariërs een hoger libido hebben, omdat ze meer plantaardige producten eten die rijk zijn aan fyto-oestrogenen en zo meer estradiol produceren. Dat hormoon speelt een belangrijke rol bij de voortplanting.

4. Het is goed voor je portemonnee
Heb je er al eens op gelet wat doorgaans de duurste items zijn in je winkelkar? Juist ja, producten uit de vleesafdeling. Ook op restaurant betaal je steevast enkele euro's meer voor een vleesgerecht dan voor een vegetarische maaltijd. Met het geld dat je in één week bespaart kan je jezelf gerust op enkele coktails trakteren, nu die alcoholvrije maand eindelijk voorbij is!

5. Je verkleint je ecologische voetafdruk
Hoe je het ook draait of keert, de vleesindustrie vormt een enorme belasting voor onze planeet. De dieren die massaal worden gekweekt voor hun vlees, moeten tenslotte eten vooraleer ze zelf op ons bord terechtkomen. Maar liefst een derde van alle vaste grond ter wereld wordt gebruikt om veevoedergewassen te kweken. Dat vraagt enerzijds heel wat ruimte (17% van de ontbossing in het Amazonewoud gebeurt voor veeteelt) en anderzijds veel water. De productie van 1 kilogram rundsvlees zou in totaal maar liefst 15.000 liter water kosten. Ter vergelijking: voor een zelfde hoeveelheid aardappelen is maar 500 liter nodig.* Natuurlijk kan je de wereld niet redden door in je eentje minder vaak een stuk vlees te bestellen. Maar alle beetjes helpen om de vraag naar vleesproducten naar beneden te krijgen en zo op termijn het aanbod te beperken.

Zin gekregen om de uitdaging aan te gaan? Schijf je hier nog snel in voor Dagen Zonder Vlees!

* Bron cijfers: www.evavzw.be.