5 voedingswaren die je beter niet invriest

doorNele Annemansop 10/03/2017

Dacht je dat je zowat alles in de vriezer kon bewaren om een andere keer te gebruiken? Think again! De volgende verse voedingswaren vries je beter niet in.


1. Rauwe groenten en fruit
Groenten en fruit die veel water bevatten, kristalliseren tijdens het invriezen. Daardoor worden ze wak als je ze ontdooit. Fruit dat je later voor een crumble of smoothie wil gebruiken, kan je wel invriezen.

2. Melkproducten
Zuivel zoals (zure) room en melk gaan schiften zodra je ze ontdooit. Hetzelfde geldt trouwens voor yoghurt. Vries ze niet in tenzij je er frozen yoghurt van wil maken natuurlijk. Ook mayonaise, sauzen met veel room of boter en desserts met meringues vries je beter niet in.

3. Grote stukken zachte of harde kazen
Eenmaal ontdooid veranderen ze in een brokkelige structuur met een totaal andere smaak. Maak er dan maar beter kaassaus van. Geraspte kaas kan je wel prima (tot zes maanden) invriezen. Handig voor een snelle graai over je omelet of pasta.

4. Bussels kruiden
Heb je een halve bussel kruiden zoals koriander of peterselie over? Je zou de bussel in zijn geheel kunnen invriezen. Maar wat je beter kan doen, is de kruiden fijnhakken, in een hersluitbaar doosje doen en ze zo invriezen. Zo kan je ze tot een jaar bewaren.

5. Gerechten met een korstje
Restjes ovenschotel met een mooi krokant korstje of gefrituurde chicken wings vries je beter ook niet in. Dat heerlijke crunchy korstje – waar je het nu eenmaal voor doet – zal in de vriezer klef en vochtig worden.

Lees meer nuttige weetjes, bewaartips en originele receptjes in ‘Empty The Fridge’ van Jennifer Schleber (Van Halewyck, € 19,99).