Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

BBQ op de planning? Bart Desmidt geeft zijn beste tips

doorValérie Wautersop 15/05/2017

We kennen het allemaal: het is een stralende dag en je sms’t je vrienden vanop het werk: “BBQ Vanavond?!”. Je probeert een uurtje vroeger te stoppen met werken om snel inkopen te doen en dan verval je steeds in hetzelfde patroon: veel vlees, wat rauwe groentjes en een stokbrood met kruidenboter. Maar dat is verleden tijd met de recepten van Bart Desmidt en zijn nieuwste njam-programma: BBQ Vanavond?! dat vanaf vandaag te zien is op njam! Speciaal voor ons geeft Bart nog extra tips om zonder stress van jouw barbecue te genieten!

- Hou je boodschappenlijstje kort en ga aan de slag met wat je kan vinden in één supermarkt of bij de slager. Loop geen vijf winkels af en koop liever één goed stuk vlees dan vijf stukken van mindere kwaliteit. Ga voor verse, kwaliteitsvolle producten en durf nieuwe combinaties uit te proberen. Geen aubergine meer te vinden? Gebruik dan eens courgette, dat smaakt zeker en vast ook.

- Hou het simpel. Ga niet voor tien verschillende bereidingen maar kies voor maximum drie à vier lekkere gerechtjes die je in grote schalen op tafel kan zetten en kan delen. Zorg voor een stukje vlees, een stukje vis en een veggie gerechtje. Zo is er voor ieder wat wils!

- Maak de barbecue goed op tijd aan en zorg dat hij voldoende warm is als je begint te grillen. Je stukken vlees of vis zullen aan een barbecue die niet voldoende op temperatuur is blijven plakken en dat is uiteraard niet de bedoeling. Plakt je stuk vlees of vis toch, begin het dan niet los te trekken maar laat het nog even liggen. Vaak laat het na enkele minuutjes vanzelf los. Zorg voor een goede bakolijfolie, een olijfolie waar weinig smaak aan is, om je vlees of vis in te smeren alvorens het de barbecue op gaat.

- Was je grill nooit af met afwasmiddel of andere soorten zeep maar maak hem goed proper met een stalen borstel of een prop aluminiumfolie. De smaak die in de barbecue kruipt mag je niet verloren laten gaan. Wil je vermeiden dat je stuk vlees naar vis smaakt of omgekeerd? Reinig dan tussen twee bakbeurten door de grill met een halve citroen.

- Al ooit eens een dessert op de barbecue klaargemaakt? Da’s zeker de moeite waard om eens te proberen. Verras je vrienden of familie op het einde van de avond met een heerlijke chocolademoelleux, verloren brood met gegrilde appeltjes of gegrilde meloen met gorgonzola en gekarameliseerde nootjes. Succes gegarandeerd!

BBQ Vanavond?! met Bart Desmidt, vanaf 15 mei elke maandag en donderdag om 17u15 / 21u15 / 24u00 op njam! info http://www.njam.tv/programmas/bbq-vanavond