Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Chef-kok, een mannenberoep? Lady Chef of the Year Laure bewijst het tegendeel

doorNathalie Topsop 16/09/2017

Van een paradox gesproken: vrouwen horen zogezegd thuis achter het fornuis, maar koken op niveau moeten ze dan weer aan mannen overlaten. Om te bewijzen dat ook vrouwen geweldig goede chef-koks kunnen zijn, reikt Chaudfontaine elk jaar de Chaudfontaine Lady Chef of the Year-prijs uit. Dit jaar viel die te beurt aan de Brusselse Laure Genonceaux. Al anderhalf jaar roert ze in de potten in haar eigen restaurant Brinz'L.

'Koriander en piment d'Espelette.' Wanneer we Laure vragen naar wat ze écht niet kan missen in de keuken, ligt het antwoord al op haar tong. Het ene een fris kruid, het ander een specerij die zijn naam deelt met een klein dorpje in Frans Baskenland. Het is daar, en in 9 omliggende dorpjes, dat de speciale kleine peper die in poedervorm bekend staat als als piment 'd Espelette gekweekt wordt. Dat is trouwens niet het enige Franse element in haar keuken. In de borden die bij Brinz'L op tafel komen brengt Laure immers het beste van Frankrijk, België en Mauritius samen. In dat laatste oord liggen de roots van haar moeder, wier gehaktballen met tomatensaus Laure zelf dé lekkerste maaltijd ter wereld vindt. Die kan je helaas niet op haar kaart vinden, maar de Creoolse invloed sijpelde wel degelijk door in het menu. En in de naam van het restaurant trouwens, aangezien 'brinzelle' zoveel betekent als 'aubergine' in de landstaal van Mauritius.

De Lady Chef of the Year-award wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en finesse in de keuken. Net als de voorbije jaren kozen het publiek en een jury van culinaire journalisten voor een jonge, beloftevolle laureate. Laure zelf is in de wolken met haar prijs. 'Verkozen worden tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year doet enorm deugd, het is de ultieme erkenning' glundert ze. 'Ik knok elke dag keihard in mijn restaurant, om mijn klanten een onvergetelijke culinaire ervaring te geven. Als chef zijn er twee dingen onmisbaar: passie en ambitie. Het is een apart beroep, maar het is die passie die de keuze voor dit leven zo eenvoudig maakt.'

Benieuwd hoe de keuken van Laure smaakt? Een tafeltje reserveren bij haar is een optie, maar zelf beginnen kokerellen evenzeer. Ze deelt immers de repectuur van haar overwinningsmenu met ons. Laure serveert ons een voorgerecht van gerookte paling, boekweit, romige geitenkaas en rode biet, rougail van zwarte pensen met langoustine als hoofdgerecht en Paris-Brest vergezeld van karamelijs met gezouten boter als hemels dessert.