De beste voeding voor een blokkend brein

doorKristina Rybouchkinaop 07/01/2017, laatst bijgewerkt op 07/01/2017

Zit jij - of je zoon of dochter - volop in de examenperiode? Zet dan zeker de volgende voedingsmiddelen op het menu. Zij bevorderen de concentratie en stimuleren het geheugen. Laat die goede punten maar komen!

Volkorenbrood
Een productieve blokdag begint met een gezond ontbijt. Het is wetenschappelijk bewezen dat ontbijten je kortetermijngeheugen en aandacht verbetert. Volkorenboterhammen genieten de voorkeur. De vele voedingsvezels zorgen namelijk voor een langdurig verzadigd gevoel, zodat je minder snel je studeersessie moet onderbreken om een snack te halen. Door de trage glucose-opname blijf je bovendien langer alert. Kies voor smeerkaas of eitjes als beleg. Choco of speculoospasta zorgen voor een suikerpiek, die onvermijdelijk gevolgd wordt door een dipje.

Een beetje koffie
Cafeïne bevordert de hersenactiviteit, dus het is zeker geen slecht idee om 's morgens een of twee kopjes koffie te drinken. Overdrijf er echter niet mee, te veel cafeïne kan je onrustig maken. Het is bovendien moeilijk om nog in slaap te vallen als je doorheen de dag te veel koffie hebt gedronken, en als er één ding cruciaal is voor een goed werkend geheugen dan is het wel een goede nachtrust. Geef na de middag dus de voorkeur aan water.

Guacamole
Sommige studenten eten weinig tijdens de examens, omdat stress een rem zet op hun hongergevoel. Probeer toch om elke dag drie evenwichtige maaltijden naar binnen te krijgen. Zonder energie kan je tenslotte moeilijk studeren. Twee à drie tussendoortjes zijn eveneens een must. Geen zin in een stuk fruit of yoghurt? Verwen jezelf met nacho's en een portie verse guacamole. Avocado's bevatten kalium, wat je stressniveau laat zakken, en ze zitten boordevol onderzadigde vetten die goed zijn voor je bloedsomloop. Net wat je brein nodig heeft om goed te functioneren.

Kauwgom
Wist je trouwens dat kauwgom je kan helpen om je leerstof beter te onthouden? Verschillende studies hebben bewezen dat kauwbewegingen de hersenen stimuleren. Het is nog niet volledig duidelijk hoe dat precies komt, maar het staat vast dat proefpersonen beter scoren op geheugentests als ze tijdens het leren een sjiek in hun mond hadden. Dat is dus zeker het proberen waard.