Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Door deze snacks te eten voor je work-out verbrand je nog meer vet

doorNele Annemansop 18/06/2020

Hoewel je op een lege maag het meeste vet verbrandt, vul je ze toch beter als er een iets zwaardere training op je planning staat. Niet eten kan je namelijk duizelig en futloos maken (waardoor je sneller blessures oploopt) én voorkomt dat je het meeste uit je training haalt. Het eten van de juiste snack voor je training verandert je lichaam daarentegen in een échte vetverbrandingsmachine. Dit zijn alvast dé favoriete snacks van enkele experts.

Volgens Sarah Waybright, diëtiste en oprichtster van de informatieve blog over voeding ‘WhyFoodWorks’, kies je het best voor een snack die voornamelijk uit koolhydraten bestaat. ‘Je lichaam verbruikt koolhydraten die het heeft opgeslagen (glycogeen genoemd). Een koolhydraatrijke snack zal je dus helpen om die voorraad weer aan te vullen zodat de kans op spierschade verkleint en je uithoudingsvermogen verhoogt’, aldus Waybright. Haar favoriete snacks zijn een klein glas versgeperst sap, een banaan of een toast die ze vijftien tot dertig minuten voor haar work-out nuttigt.

Martina M. Cartwright, diëtiste en professor voedingswetenschappen aan de Universiteit van Arizona, raadt ook aan om een uur voor je fysieke inspanning een koolhydraatrijke snack te eten om je vetverbranding een boost te geven. Dit zijn haar ideale snacks:

  • een volkoren toast of bagel
  • een stuk fruit
  • enkele volkoren crackers
  • half kopje pasta met een vleugje boter
  • half kopje rijst met een vleugje olie
  • half kopje havermout met een paar rozijnen.

‘Koolhydraten worden sneller verteerd dan vet of eiwitten’, legt Cartwright uit. ‘Als je een maaltijd met te veel vet of eiwitten, of een te grote koolhydraatrijke maaltijd in de twee uren voor je work-out eet, zal dat de bloedtoevoer naar je maag bevorderen, en niet naar je spieren. Koolhydraten worden tijdens je training snel opgebruikt, waardoor je lichaam daarna vet zal verbranden.’

Volgens Jasmine Jafferali, fitness-, wellness- en voedingsadviseur, zorgen voedingsmiddelen met een lage glycemische index (die weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel) en voeding met weinig fructose voor de ideale vetverbranding. ‘Voedingsmiddelen met een lage glycemische index komen langzaam vrij in de bloedbaan en vullen je glycogeenvoorraden op, waardoor je langer en krachtiger kan trainen.’ Zij beveelt deze snackopties aan als je ’s morgens traint: een eiwitshake gemaakt van een halve kop koffie, een halve kop kokosmelk en een lepel chocolade- of vanille-eiwitpoeder of een kopje frambozen met ongezoete Griekse yoghurt.