Gezond genieten dankzij Madam Bakster
Tegen een lekker dessert zeggen wij zelden nee. Met soms een schuldgevoel tot gevolg ... Maar dat is met de guilt-free recepten van Madam Bakster verleden tijd!

Al van kinds af aan had Madam Bakster, het alter ego van de Gentse Laura Verhulst, een voorliefde voor al wat zoet is. De keuken was de plek waar ze het liefst vertoefde en daar toverde ze de lekkerste desserts op tafel. Maar die passie zorgde helaas ook voor overgewicht. Door haar strijd tegen de kilo’s verloor ze even het vermogen om te genieten aan tafel, maar door zich te verdiepen in gezonde voeding bloeide de liefde voor eten én voor desserts toch weer op. En door zich daarvoor te focussen op pure en natuurlijke ingrediënten hoefde dat ook geen invloed meer te hebben op haar gewicht. En voortaan ook niet meer op het onze, want Madam Bakster verzamelde haar lekkerste recepten in een boek. Wij schuiven alvast haar nostalgische taartjes met appel en karamel in de oven!
Nostalgische taartjes met appel en karamel
Voor zes taartjes
Voor de bodem: 120 g pecannoten • 65 g havermout • 2 eetlepels kokosolie (vast) • 1 eetlepel esdoornsiroop • een snuifje zout • een snuifje kaneelpoeder
Voor de vulling: 100 g medjouldadels • 120 g amandelmelk • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten) • een snuifje nootmuskaat • een snuifje kaneelpoeder • een snuifje zout • een scheutje esdoornsiroop (optioneel) • 3 appels
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Maal de pecannoten en de havermout fijn tot meel. Meng hieronder de kokosolie, de esdoornsiroop, het zout en de kaneel. Kneed goed. Druk het deeg aan in zes ingevette en bebloemde taartvormpjes.
2. Bak de taartbodempjes 12 minuten voor in de voorverwarmde oven. Maak intussen de karamelvulling. Mix hiervoor met een staafmixer de dadels, de melk, de kokosolie en de kruiden tot een homogene massa. Voeg er eventueel een scheutje esdoornsiroop aan toe. Snijd de appels in vieren, verwijder het klokhuis en snijd vervolgens in smalle schijfjes.
3. Bedek de bodems van de voorgebakken taartvormpjes met de dadelpasta. Schik daar vervolgens de schijfjes appel op. Begin aan de buitenste rand en duw de appelschijfjes met de bolle kant omhoog naast elkaar in de dadelpasta. Werk in een cirkelvorm naar binnen toe, zodat de appels net als een roosje gerangschikt zijn. Als je weinig tijd hebt, kan je de appeltjes ook gewoon horizontaal op de taartjes leggen.
4. Bak de taartjes 25 minuten verder in de oven en laat ze even afkoelen.

Meer lekkere recepten vind je in ‘Madam Bakster, the guilt-free bakery’, Laura Verhulst (Uitgeverij Kannibaal, € 24,50).