IJsjes om voor te smelten

doorLynn Guillaumeop 12/07/2017

Voor een lekker ijsje mag je ons altijd wakker maken. Natuurlijk gaat een frisco of bolletje stracciatella er ook vlotjes in, maar deze verrassende ijsjes staan toch nét iets hoger op ons verlanglijstje.

Ijslolly's met prosecco en bloemen

Ingrediënten (voor 6 lolly's): 250 ml prosecco * 200 ml water * 40 ml vlierbloesemsiroop * 20 g druivensuiker * handvol eetbare bloemen

Zo maak je het:

* Verwarm het water met de druivensuiker en de eetbare bloemen. Bewaar een aantal bloemen om in de lolly's te doen. Breng het mengsel tegen het kookpunt aan en zet dan het vuur uit. Laat 30 minuten trekken.

* Meng de vlierbloesemsiroop en de prosecco met het afgekoelde suikerwatermengsel. Zet het mengsel een uur in de koelkast om verder af te koelen. Zeef de bloemen eruit.

* Giet het mengsel in de ijslollyvormpjes en voeg aan elk ijsje vier tot vijf bloemen toe. Zet de lolly's in de vriezer tot ze volledig bevroren zijn.

Tip: Bloemen die je kan eten zijn bv. rozen, goudsbloem, daglelie, bernagie, salie, viooltjes, vlierbloesem en bloemen van geurgeranium. Pas op: sommige bloemen zijn giftig. Weet dus wat je plukt!

Cupcakes van kersenijs met kersen en mascarpone

Ingrediënten (voor 10-12 porties): 200 ml volle melk * 250 g mascarpone * 125 g fijne kristalsuiker * 30 g druivensuiker * 2 eierdooiers * 300 g kersen zonder pit (vers of diepvries) * 3 afgestreken el cacao * 1/2 vanillestokje * chocoladesnippers

Zo maak je het:

* Pureer de kersen met een staafmixer en wrijf de puree door een zeef. Bewaar acht mooie kersen als versiering.

* Klop in een kom de eierdooiers en druivensuiker tot een witgele massa en roer er vervolgens de mascarpone door. Bewaar een deel van de mascarpone als topping.

* Schraap het merg uit het vanillestokje. Verwarm de melk met de kristalsuiker en het vanillemerg tot de suiker opgelost is. Roer de cacao erdoor en blijf goed roeren tot alles goed opgenomen is. Laat afkoelen.

* Roer de kersenpuree door het mascarponemengsel en voeg het geheel toe aan het afgekoelde melkmengsel. Meng goed en zet 60 minuten in de koelkast. Giet het mengsel in de ijsmachine.

* Vul de cupcakevormpjes met het kersenijs en zet ze in de vriezer. Decoreer de ijsjes vlak voor het serveren met een toef mascarpone, een kers en wat chocoladesnippers.

Tip: Voeg de laatste 5 minuten van het draaien in de ijsmachine wat stukjes witte of pure chocolade toe.

Meer lekkere ijscreaties?

'Ijs in elk seizoen', Modeste Herwig (Forte, € 14,95)