Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Is pasta dan toch geen dikmaker? Juich nog niet te vroeg

doorNele Annemansop 25/05/2020

Pasta staat bekend als een heleboel dingen: als heerlijk comfortfood, zetmeelrijk, ideaal om bij tal van sauzen te bereiden, kortom: perfect, maar als een voedingsmiddel dat gewichtsverlies bevordert? Niet zozeer. Sinds koolhydraatarme diëten aan de touwtjes trekken in de dieetwereld, wordt pasta immers gekarakteriseerd als een van de slechtste koolhydraten. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat jouw geliefde Italiaanse voedingsmiddel misschien onterecht verguisd is. Toch zijn er een paar dingen die je moet weten vooraleer je je stort op dat pastabuffet.

Uit het onderzoek dat uitgevoerd werd door wetenschappers van het St. Michael’s Hospital in Toronto blijkt dat pasta een lage glycemische index (GI) heeft, in tegenstelling tot andere geraffineerde koolhydraten. Dat betekent dat het eten ervan minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel dan andere voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zoals witbrood, bijvoorbeeld.

Voor hun studie analyseerden de onderzoekers de data van bijna 2.500 mensen die pasta aten in plaats van andere koolhydraten als onderdeel van hun overigens lage GI-dieet. ‘De studie wijst uit dat pasta niet bijdraagt aan gewichtstoename of toename van lichaamsvet’, aldus de hoofdauteur van de studie en wetenschapper aan het Clinical Nutrition and Risk Modification Centre John Sievenpiper. ‘De studie toont zelfs een klein gewichtsverlies, dus in tegenstelling tot wat vandaag vaak beweerd wordt, kan pasta deel uitmaken van een gezond dieet.’

Maar voordat je nu elke dag vrolijk aanschuift aan het pastabuffet, zijn er uiteraard ook enkele kanttekeningen.

Allereerst is het vanzelfsprekend dat je nu geen carte blanche krijgt om bergen pasta te verorberen in de naam van je gezondheid of gewichtsverlies (helaas, de meeste dromen zijn nog altijd bedrog). Zoals alles, moet pasta met mate gegeten worden. In deze studie aten de deelnemers 3,3 porties pasta per week in plaats van andere koolhydraten met een hoge glycemische index. Een portie komt overeen met een halve kop ofwel 35 gram gekookte pasta, dus we hebben het over minder dan twee kopjes pasta gedurende de hele week. Dat is niet veel.

Naast dat ze maar heel weinig pasta aten, volgden de deelnemers voor de rest ook een gezond dieet. Dus ja, ze zijn wel afgevallen, maar aten gezond en vervingen hun pasta door voedingsmiddelen die een hogere GI hebben. Logisch dus dat ze gewicht verloren.

Tot slot is het ook altijd belangrijk, als je een onderzoek bekijkt, om aandacht te besteden waar de financiering voor het onderzoek vandaan komt. In dit geval waren, naast de bestaande subsidies, de pasta die gebruikt werd en de reiskosten van de onderzoekers afkomstig van Barilla, een Italiaans deegwarfenbedrijf.

Met andere woorden, je interpreteert de resultaten van deze studie dus het best op dezelfde manier als de manier waarop je het water bereid voor je pasta: met een grote korrel zout.