‘Je verliest er sneller gewicht mee’ en nog 5 andere gezondheidsvoordelen van pompelmoes
Of je er nu van houdt of niet: je kan onmogelijk ontkennen dat pompelmoes dé perfecte aanvulling is op je dieet. Wij sommen de gezondheidsvoordelen graag voor je op.

Pompelmoes helpt je om (sneller) gewicht te verliezen
Pompelmoes is een van de beste voedingsmiddelen om af te vallen. Zo is hij is niet alleen rijk aan vezels en laag in calorieën, studies hebben ook aangetoond dat mensen die een halve verse grapefruit voor elke maaltijd eten meer gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen.
Pompelmoes verlaagt je risico op osteoporose
Om het hele biochemische proces van de botvorming vlot te laten verlopen, hebben we twee keer zo veel magnesium nodig als calcium. De meeste mensen met osteoporose blijken dan ook eerder een tekort aan magnesium dan aan calcium te hebben. En niet alleen donkergroene bladgroenten zijn goede bronnen van magnesium, ook pompelmoes zit er vol van.
Pompelmoes verlaagt je cholesterolgehalte
Pompelmoes zit boordevol vezels, en door meer vezels te eten, verminder je de opname van cholesterol in de darmen. Pompelmoes is dus een zeer goede cholesterolverlager.
Pompelmoes boost je immuunsysteem
Behoefte aan extra vitamine C? Een halve pompelmoes levert je al de complete aanbevolen hoeveelheid van de vitamine die je immuunsysteem ondersteunt.
Pompelmoes verlaagt je bloeddruk
Pompelmoes is niet alleen goed voor je immuunsysteem en cholesterol, onderzoek heeft ook aangetoond dat kalium een belangrijk mineraal is voor het verlagen van je bloeddruk.
Pompelmoes helpt je gehydrateerd te blijven
Pompelmoes bestaat voor 92 procent uit water, dat is meer water dan bijna elk ander stuk fruit. Kortom: de perfecte dorstlesser.
Let wel op als je medicatie neemt
Net zoals medicijnen elkaar onderling kunnen beïnvloeden, gaat ook pompelmoes een wisselwerking aan met verschillende geneesmiddelen. De vrucht kan de leverenzymen, die veel medicijnen helpen afbreken, namelijk blokkeren. Doordat het enzym afgeremd wordt, komt er dan een grotere hoeveelheid van het geneesmiddel in het lichaam van de patiënt terecht. Dat ingewikkelde proces vertraagt dus de afbraak van medicatie, waardoor de werking ervan toeneemt. Niet alleen de werking, maar ook de bijwerkingen van die medicijnen worden dan sterker. Pompelmoes heeft vooral een invloed op de metabolisatie (of de verwerking in de lever) van bloedverdunners en bepaalde medicijnen tegen kanker en tuberculose. Op de werking van bètablokkers heeft het geen bewezen effect. Dat betekent natuurlijk niet dat een glas pompelmoessap bij het ontbijt of een roze citrusvrucht als vieruurtje altijd uit den boze is voor wie medicatie neemt. Zo kunnen patiënten die bloedverdunners nemen zonder zorgen dagelijks een glas van het sap drinken. Alleen is het niet slim om medicijnen met grote hoeveelheden pompelmoes te combineren. Onthoud ook dat vers pompelmoessap 'sterker' is dan sap uit brik van de supermarkt. Dat laatste doorliep namelijk zo veel processen dat de werking ervan flink afgezwakt werd.