Met deze gevulde lamsbout uit de oven blaas je iedereen van de feesttafel

doorValérie Wautersop 18/12/2017

Tijdens het feestmaal wil je je genodigden graag een klepper van formaat voorschotelen? Dan is dit gerecht spek naar je bek, al moeten we in dit geval zeggen: lamsvlees naar je bek. Je start met een mooie lamsbout, vult hem met een heleboel fantastische aromaten, laat de oven al het werk doen en perfectioneert de schotel met wat geroosterde groenten. That's it!

Dit heb je nodig:

Voor 6 tot 8 personen:
1 lamsbout
1 bol knoflook
Flinke handvol bladpeterselie
4 ansjovisfilets
100 g ciabatta, in stukken
40 g pijnboompitten

10 groene olijven, grof gehakt
sap en geraspte schil van 1 citroen
2 grote uien, in vier
2 wortelen, in stukken
2 stengels groene selder, in stukken
2 el verse tijmblaadjes + enkele takjes tijm
1 el bloem
150 ml rode wijn
500 ml groentebouillon
olijfolie
boter
peper en zout

Voor het bijgerecht
400 g raapjes, gehalveerd (alternatief: knolselder)
400 g pastinaak, in blokjes
400 g zoete aardappel, in blokjes
1 el verse tijmblaadjes
2 knoflookteentjes, geperst
olijfolie

Zo ga je aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij
 de lamsbout doormidden, zodat het vlees openvalt. Verwijder het bot, zodat er een holte ontstaat.

2. Doe de ciabatta en de pijnboompitten
 in een blender en mix grof. Schep in een kom. Doe enkele teentjes knoflook in de blender. Voeg peterselie, tijmblaadjes en ansjovis toe en mix glad. Voeg dit samen met de gehakte olijven en citroenrasp 
bij de verkruimelde ciabatta. Kruid met peper en zout, druppel er wat citroensap over en meng alles goed door elkaar.

3. Vul hiermee de lamsbout, vouw het vlees dicht en bind vast met keukentouw. Duw de takjes tijm onder het touw. Bedruppel met wat olijfolie en kruid met peper en zout.

4. Doe de ui, wortel, selder en de resterende, ongepelde knoflookteentjes in een grote braadslee en leg er de lamsbout op. Zet ongeveer 1,5 uur in de oven. Leg elke
 15 minuten enkele blokjes boter op het vlees.
5. Haal de lamsbout uit de oven, giet het meeste vet uit de braadslee en schep de rest in een steelpan. Voeg bloem toe en pureer de groenten uit de braadslee grof. Giet er de rode wijn bij en breng aan de kook. Schenk er de bouillon bij en breng opnieuw aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. Giet de saus door een zeef en laat nog even doorwarmen.

6. Serveer de lamsbout met de ovengeroosterde groenten (zie bijgerecht) en geef er de saus bij.

Voor het bijgerecht

1. Hussel voor het bijgerecht de groenten met een scheut olijfolie. Voeg de tijm en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar. Kruid met peper en zout.
2. Schep de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 30 minuten in de oven. Schep ze regelmatig om.