Met deze simpele ingreep geef je die klassieke waterzooi véél meer smaak

doorValérie Wautersop 23/11/2017

Niks schreeuwt winter als een dampend bord waterzooi, Belgische comfort food pur sang. Om het prachtige gerecht - met een zelfgemaakte roux! - meer pit en karakter te geven, doen we één simpele ingreep. Vervang de kip door wilde parelhoen en dan: smullen!

Dit heb je nodig:

  • 1 parelhoen
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 wortel, in schijfjes
  • 250 g spruiten, gehalveerd
  • 2 uien
  • 200 g champignons
  • 2 stengels prei, in ringen (bewaar het groen)
  • 250 g krielaardappelen, in partjes
  • scheutje room
  • 2 el gehakte peterselie
  • enkele takjes tijm
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • peper en zout

Zo ga je aan de slag:

1. Snipper 1 ui en pel de andere. Leg de parelhoen samen met de ui en het groen van de prei in een grote pot. Schenk er water bij tot alles onder staat. Kruid met een blokje bouillon, peper, zout en tijm en laat 1,5 uur koken.Haal de parelhoen uit het kookvocht en haal het vocht door een zeef. Pluk het vlees van de parelhoen.
2. Stoof de fijngesneden groenten aan in wat boter. Voeg het parelhoenvlees toe en giet er de bouillon bij. Voeg ook de aardappelen toe en laat pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.
3. Kneed de boter met de bloem tot een koude roux. Voeg de roux beetje per beetje bij de waterzooi en roer om tot alles indikt. Voeg er de room bij. Breng verder op smaak met peper en zout. Bestrooi de waterzooi net voor het serveren met de fijngehakte peterselie.