Recept van de dag: minder calorieën, evenveel smaak: 3X healthy comfort food

doorNathalie Topsop 01/12/2018

Wanneer het kwik daalt, klinkt de lokroep van comfort food als chips, ijs en gefrituurde snacks des te luider. Daarom schotelen wij je drie lichtere versies van onze favoriete calorierijke zondes voor. Zorgeloos genieten doe je zo!

Bron: health.com

Heerlijk hartige bloemkoolnuggets

Dit heb je nodig:

• Olijfolie
• 3 grote eieren
• 80 g volkoren paneermeel
• 80 g geraspte parmezaanse kaas
• 1 bloemkool
• een handjevol peterselie
• een handjevol bieslook
• Peper en zout

Zo ga je aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier. Wrijf in met wat olijfolie.
2. Snijd de bloemkool in roosjes van twee à drie centimeter. Hak de kruiden fijn.
3. Klop de eieren in een kom.
4. Verdeel het paneermeel, de fijngehakte kruiden en parmezaanse kaas over twee kommetjes. Roer goed om en kruid af met peper en zout.
5. Doop een paar bloemkoolroosjes in het eiermengsel en voorzie ze daarna van een jasje van paneermeel, kruiden en kaas. Tip: gebruik een hand om de roosjes door de eieren te roeren, en de andere om ze rijkelijk te voorzien van het korstje. Zo voorkom je dat het een boeltje wordt.
6. Merk je dat je paneermeel wat nat wordt? Schakel dan over naar het tweede kommetje.
7. Zorg ervoor dat elk bloemkoolstukje mooi bedekt is. Schik ze daarna op de bakplaat.
8. Zet tien minuten in de oven. Roer de roosjes dan om en bak nogmaals tien minuten.
9. Kan je met een vork doorheen de nuggets prikken? Dan zijn ze bijtgaat! Serveer warm.

Bron: Popsugar.com

Supermakkelijk chocoladeijs

Dit heb je nodig:

• 2 rijpe bananen
• een eetlepel ongezoet cacaopoeder

Voor de afwerking:

• Diehard chocoladefans kunnen nog wat hagelslag of chocolate chips toevoegen

Zo ga je aan de slag:

1. Pel de bananen en snijd ze in stukjes. Stop ze daarna in een diepvrieszakje of –potje.
2. Leg ten minste twee uur in je diepvriezer.
3. Haal de bevroren banaanstukjes uit de vriezer en doe ze samen met het cacaopoeder in de blender. Mix tot je een glad geheel krijgt. Aanvankelijk zal het mengsel er wat klonterig uitzien, maar naarmate de banaan ontdooit, ontstaat een smeuïg dessertje.
4. Schep in je favoriete dessertkommetje en werk eventueel af met wat hagelslag of chocolate chips.

Bron: Popsugar.com

Knapperige zelfgemaakte aardappelchips met romige uiendip

Dit heb je nodig voor de aardappelchips:

• 2 à 3 rauwe hardkokende aardappelen
• 4 eetlepels olijfolie
• Zout en peper uit de molen
• Chilipoeder
• Bakpapier

Zo ga je aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Je aardappelen schillen hoeft niet. Wrijf de schil wel goed schoon onder de kraan. Dep daarna droog.
3. Snijd de aardappelen daarna met een mes, kaasschaaf of mandoline in dunne schijfjes van 2 tot 3 millimeter dikte.
4. Leg het bakpapier op de bakplaat en wrijf het met een kwast in met olijfolie.
5. Doe de overige olijfolie in een kommetje en dep de schijfjes aardappel erin.
6. Verdeel de aardappelschijfjes over de bakplaat. Bestrooi rijkelijk met peper, zout en chilipoeder.
7. Zet de plaat in het midden van de oven en laat de chips een tiental minuutjes bakken, tot de schijfjes goudbruin zien.
8. Keer de schijfjes daarna om en bak nogmaals tien minuten.
9. Laat de chips even op de bakplaat afkoelen. Leg ze vlak voor het serveren nog even op keukenpapier.
10. Doe de chips in een kom en serveer er de dip bij.

Dit heb je nodig voor de uiendip:

• 2 theelepels olijfolie
• 1 kleine ui
• 2 lente-uien
• 250 g Griekse yoghurt
• 1 theelepel uienpoeder
• 1 theelepel knoflookpoeder
• een handjevol dille
• peper en zout

Zo ga je aan de slag:

1. Snipper de ui fijn en snijd de lente-ui in fijne ringetjes. Hou het groene deel apart.
2. Verhit olijfolie in een pan. Voeg de ui en de witte lente-uiringetjes toe. Laat glazig worden.
3. Neem de pan van het vuur. Laat afkoelen.
4. Haak de dille fijn.
5. Roer de gebakken ui onder de Griekse yoghurt en voeg het knoflook- en uienpoeder, de dille en de rest van de lente-ui toe. Meng goed onder elkaar.
6. Zet het geheel minstens een uurtje in de koelkast.
7. Serveer met je zelfgebakken chips. Smullen maar!