Pannenkoekenfeest vandaag! Zo maak je een zoete of hartige variant

doorValérie Wautersop 02/02/2017

Op 2 februari is het Lichtmis, het perfecte excuus om de traditie te volgen en pannenkoeken te eten. Vandaag schotelen we maar liefst 2 soorten pannenkoeken voor! Je kan voor de traditionele zoete variant kiezen, maar de hartige is minstens even lekker.

Basisrecept voor 12 pannenkoeken:

  • 250 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 g boter, gesmolten
  • 2 eieren, gesplitst
  • 1/2 l melk

Hartige pannenkoek met verse kruiden en zalm:

  • handvol gehakte kruiden (tijm, basilicum, bieslook, peterselie,...) + extra om te garneren
  • 100 g roomkaas
  • 1/2 komkommer, in reepjes
  • 200 g gerookte zalm

Zoete pannenkoek met banaan en bosbessenconfituur:

  • 2 bananen, in plakjes
  • 4 el bosbessenconfituur
  • 40 g pecannoten
  • 100 ml yoghurt op Griekse wijze
  • enkele takjes tijm

Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Maak het beslag: Meng de bloem met het bakpoeder. Giet er de koude melk bij. Roer er de eidooiers door en vervolgens de gesmolten boter. Klop de eiwitten stijf en schep onder het beslag.
Stap 2: Voor de hartige pannenkoeken: meng de gehakte kruiden onder de helft van het beslag. Bak pannenkoeken van het beslag. Besmeer de pannenkoeken met de roomkaas en beleg met een plakje gerookte zalm en de komkommerreepjes. Rol op en bestrooi met verse kruiden.
Stap 3: Bak met het resterende beslag pannenkoeken. Besmeer ze met de helft van de confituur en beleg met de helft van de bananenplakjes. Rol op en garneer met de pecannoten, de yoghurt, de resterende bananenplakjes en confituur en de tijm.