Recept van de dag: Empanada met zoete aardappel, appel en chili

doorNathalie Topsop 23/09/2017

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Voor 16 empanada's

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 250 g bloem
  • 75 g koude boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout

Voor de vulling:

  • 500 g zoete aardappel
  • 250 g appel (type Schone van Boskoop)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g gekookte kikkererwten (bijvoorbeeld uit blik)
  • olijfolie
  • 1 theelepel currypoeder
  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • theelepel chilivlokken
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 theelepel limoensap
  • versgemalen peper en zeezout

Voor de dip:

  • 1 komkommer
  • enkele verse muntblaadjes
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 100 g Griekse yoghurt
  • versgemalen peper en zeezout

Zo ga je aan de slag:

Maak het deeg:

  1. Zeef de bloem. Kneed de boter door de bloem en voeg het bakpoeder, een snuifje zout en eventueel een scheutje water toe.
  2. Kneed tot een soepel deeg, rol het tot een bal, verpak het in plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
  3. Schil de zoete aardappel en de appel en snijd ze in stukjes. Pel de ui en knoflook en hak ze fijn. Laat de kikkererwten uitlekken.
  4. Fruit de ui en de knoflook op een heel laag vuur in een scheutje olijfolie.
  5. Voeg de zoete aardappel, de appel, de kikkererwten, het currypoeder, de korianderzaadjes, de chilivlokken en de kokosmelk toe en laat verder op een zacht vuur sudderen tot de groenten gaar zijn.
  6. Laat het mengsel afkoelen en breng het op smaak met het limoensap, peper en zout.
  7. Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in fijne stukjes. Hak de munt fijn.
  8. Schep de komkommerstukjes en de appelciderazijn door de yoghurt.
  9. Breng op smaak met peper en zout en werk af met de munt.
  10. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  11. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  12. Rol het deeg uit en steek er met een glas rondjes uit. Leg op elk rondje 1 eetlepel van de vulling. Sluit de empanada’s door met een vork de randen dicht te drukken.
  13. Leg de empanada’s op de bakplaat en zet ze 20 tot 25 minuten in de oven.
  14. Dien de empanada’s op met de dip.

An apple a day keeps the doctor away. Of dat gezegde waar is, laten we in het midden. Wel staat vast dat er heel wat verschillende manieren zijn om diezelfde appel in je gerechten te verwerken. De overbekende appelcake is er daar een van, maar ook brownies met appel of zelfs gazpacho van appel is een mogelijkheid. Of je kan op de laatste zomeravonden toasten met een glaasje zelfgemaakte appelcider. Al je zoete en hartige appelinspiratie vind je in dit kookboek met een wel heel toepasselijke titel.

‘Het grote appelboek’, Els Debremaeker (M-Books, € 24,99).

Verschijnt op 15 september.