Recept van de dag: gebakken griet met kappertjes en bloemkoolpuree

doorBirte Govartsop 22/06/2019

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is. Dit visgerecht komt uit 'Het Keto Plan', het nieuwe boek van Julie Van den Kerchove, waarin ze ons laat kennismaken met de ketokeuken: een pure keuken rijk aan gezonde vetten en groenten, aangevuld met kleine porties kwaliteitsvol gevogelte en vis.

© Heikki Verdurme

Voor 2 personen * bereidingstijd: 25 minuten * 537 kcal

Dit heb je nodig:

Voor de bloemkoolpuree en de gebakken griet:

• 1 bloemkool

• 3 el grasboter of olijfolie

• 1 volledige griet of 2 filets van 150 g

• zwarte peper, zeezout en nootmuskaat

Voor de kappertjessalsa

• 1 grote handvol platte peterselie, fijngehakt

• 4 el pijnboompitten, licht geroosterd

• 2 el kappertjes

• 1 el extra vierge olijfolie

• 1 el citroensap

Zo ga je aan de slag:

1. Hak de bloemkool grof en kook gaar, ongeveer vijf minuten in wat water of bouillon.

2. Verwarm ondertussen ook twee lepels boter in een grote pan. Bak de griet vijf minuten aan de ene kant, draai ze om en bak nog eens vijf minuten of langer. Kruid met peper en zout.

3. Maak de kappertjessalsa door de ingrediënten kort te stampen met een vijzel (of grof te hakken met de pulse-knop op een kleine keukenmachine).

4. Giet de zachte bloemkool af en mix tot een romige puree in de blender (of met behulp van een mixer) met een lepel water of bouillon en een lepel boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

5. Serveer de griet met de bloemkoolpuree en kappertjessalsa.

Tips

- Voeg na het mixen ook eens een handvol fijne reepjes andijvie toe aan de bloemkoolpuree.

- Je kunt de gebakken griet ook vervangen door een zachtgekookt of gepocheerd eitje.

Meer inspiratie nodig? Dit recept komt uit 'Het Keto Plan' van Julie Van den Kerchove (€ 24,99, Lannoo). Meer info: www.lannoo.be.