Recept van de dag: gehaktbal met jonge worteltjes en kruidige couscous

doorBirte Govartsop 15/11/2017

In zijn nieuwe kookboek ‘Balls & Glory’ verzamelt Wim Ballieu de meest gesmaakte balls uit zijn gelijknamige restaurantketen én biedt hij ook verrassende varianten aan. Deze gehaktbal met jonge worteltjes en kruidige couscous lijkt ons ideaal voor gure herfstdagen!

Dit heb je nodig:

Voor de ballen:

• 100 g kikkererwten

• een handvol verse koriander

• 750 g varkens-kalfsgehakt

• paneermeel

Voor de wortelketchup:

• 6 wortelen, geschild

• olijfolie

• 100 g suiker

• 100 ml water

• 50 ml azijn

Voor de wortelen:

• een bussel jonge wortelen

• boter

• peper en zout

Voor de couscous:

• 250 g parelcouscous

• 1 kleine ui, gesnipperd

• olijfolie

• 1 tl komijn

• 1 tl kaneel

Extra benodigdheden:

• een blender

Zo ga je aan de slag:

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

2. Leg de gewone wortelen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Zet de wortelen in de oven tot ze zacht zijn. Laat de oven daarna aan staan, maar verlaag de temperatuur tot 170 °C.

3. Doe voor de ketchup de suiker en het water in een pannetje en zet op het vuur. Laat inkoken tot het suikerwater een beetje stroperig wordt en voeg dan de azijn toe. Doe dit mengsel in een blender en voeg de wortelen toe. Mix dit tot een ketchup.

4. Plet in een bord de kikkererwten met een vork. Hak de korianderblaadjes jn. Meng de geplette kikkererwten en koriander door het gehakt. Verdeel het gehakt in vieren en draai van elk deel een gehaktbal. Rol de ballen door het paneermeel. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven.

5. Neem een brede braadpan met deksel en stoof hierin de jonge wortelen gaar in een klont boter. Kruid bij met peper en zout.

6. In een andere pan kook je de parelcouscous gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en laat in dezelfde pan de gesnipperde ui glazig stoven in een eetlepel olijfolie. Voeg de gare parelcouscous, de komijn en het kaneel toe aan de ui. Roer even om en werk af met extra olijfolie.

7. Serveer de kruidige couscous met de gehaktbal, worteltjes en ketchup.

‘Balls & Glory’, Wim Ballieu (Kannibaal, € 29,50).