Recept van de dag: hartige taart met asperges, vergezeld van een salade met venkel en komkommer

doorNathalie Topsop 21/06/2017

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Voor 2 personen/ 8 taartjes * Bereidingstijd: 45 minuten bereidtijd en 45 minuten oventijd + 10 minuten voor de salade

Dit heb je nodig:

Voor de hartige taartjes:

  • 100 g koude roomboter
  • 200 g bloem
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 100 g spinazie
  • 150 ml slagroom
  • 8 groene asperges
  • 1 el koud water
  • 8 taartvormen van 10 centimeter

Voor de salade:

  • 1 kleine venkelknol
  • 1 komkommer
  • 1/2de citroen
  • 125 ml zure room

Zo ga je aan de slag:

De taartjes:

1. Snijd de roomboter in blokjes. Meng de bloem met het zout en de blokjes boter. Kneed er een kruimeldeeg van. Voeg het ei en water toe en kneed het deeg tot een bal. Leg het deeg 30 minuten in de koelkast.

2. Maak ondertussen de vulling. Klop de eieren los en meng met de slagroom. Voeg de kaas toe en roer goed.

3. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan of wok en roerbak de spinazie tot die geslonken is. Snijd de uiteinden van de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 7 cm, zodat ze straks in de taartvormpjes passen. Rooster de asperges 5 minuten in een grillpan.

4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet de taartvormpjes in met boter of gebruik bakpapier en leg het deeg erin. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

5. Verdeel de spinazie over de taartvormpjes. Schenk het mengsel van ei, room en kaas erover en druk in elke vorm een aantal stukjes asperge.

6. Bak de taartjes in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar.

De salade:

1. Schaaf de venkel met een mandoline in dunne plakjes. Heb je geen mandoline? Gebruik dan een scherp mes. Hou het groene loof van de venkel apart.

2. Schil de komkommer en snijd in de lengte doormidden. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd de komkommer in halve maantjes.

3. Doe de venkel en de komkommer in een grote kom.

4. Pers de citroen uit en meng het sap met de zure room. Roer de dressing door de groente en breng op smaak met zout en peper. Garneer met het loof van de venkel.

Eten en koken met de seizoenen, dat leert Marleen van Es je in Oogst. Dankzij de prachtige foto's niet alleen een aanwinst voor je keuken, maar ook voor je salontafel. (Nieuw Amsterdam, € 34,99).