Recept van de dag: herfstlasagne met butternut en spinazie

doorNele Annemansop 18/11/2017

Elke dag schotelen je een recept voor dat zowel lekker als gezond is. Vandaag op het menu: een heerlijke herfstlasagne.

Dit heb je nodig voor vier personen:

Voor de butternutpuree:

  • 1 butternutpompoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 ml olijfolie
  • 75 ml zoete, witte wijn
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Voor de spinaziesaus:

  • 400 g spinazie (vers of diepvries)
  • 250 g ricotta
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • lasagnevellen
  • 200 g geraspte kaas, mozzarella

Zo ga je aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Voor de butternutpuree:

  1. Schil de butternut en haal de pitjes eruit.
  2. Snij de butternut in grove blokken van ongeveer 2 centimeter.
  3. Snij de teentjes knoflook fijn.
  4. Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de fijngesneden knoflook kort, maar krachtig.
  5. Zet het vuur lager en voeg de butternut toe, samen met de wijn.
  6. Laat het geheel een tiental minuten sudderen met een deksel op de kookpot. Voeg indien nodig nog een beetje water toe om te zorgen dat de butternut niet kan aanbranden en roer regelmatig om.
  7. Pureer de butternut met een mixer eenmaal het geheel zacht is geworden.
  8. Kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat.

Voor de spinaziesaus:

  1. Spoel de spinazieblaadjes.
  2. Doe de spinazie in een kookpot en laat de blaadjes zachtjes smelten op een laag vuur (met deksel). Je moet geen water of vetstof toevoegen, het vocht uit de spinazieblaadjes geeft voldoende vocht vrij.
  3. Voeg de ricotta toe en mix het geheel fijn met een staafmixer.
  4. Kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat.

Voor de lasagne:

  1. Bouw je lasagne op met afwisselend een laag spinaziesaus, een lasagnevel, butternutpuree en een laag geraspte kaas. Begin met een laag spinaziesaus.
  2. Zorg dat je bovenaan eindigt met een laag butternutpuree en een laag geraspte kaas.
  3. Laat het geheel een halfuur garen in het midden van de oven tot er een krokant korstje vormt.
  4. Smakelijk!
Meer inspartie nodig? Dit recept komt uit boek: 'De klok rond lekker en gezond voor 6 euro' van Babs Vandervoort & Ilse Cornelis (Borgerhoff & Lamberigts, € 14,95).