Recept van de dag: kleurige en hartige taart

doorNathalie Topsop 01/11/2017

Elke dag schotelen we je een gerecht voor dat zowel lekker als gezond is.

Bereidingstijd: 2u, oventijd en rusttijd voor de taartbodem inbegrepen.

Dit heb je nodig voor 1 taart voor 3 tot 4 personen:

Voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 1,5 tl gehakte tijm
  • 20 gram parmezaan, geraspt
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 1/2 tl zout
  • peper
  • 2 el ijswater (= water met ijsblokjes)
  • deegroller (een fles werkt ook perfect)
  • bakpapier
  • bakerwten

Voor de vulling:

  • 4 tomaten, in plakken van een halve cm
  • 200 gram spinazie, gewassen en drooggezwierd
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el kruiden (tijm, rozemarijn en oregano), fijngehakt
  • 2 eieren
  • 1 potje ricotta
  • 20 gram parmezaan, geraspt
  • olijfolie, zout en peper

Zo ga je aan de slag:

  1. Stop de bloem, kaas en boter in de keukenmachine en laat ze draaien tot alles fijngemalen is. Voeg dan het ei en de kruiden toe en giet er, terwijl de keukenmachine aan het draaien is, lepel voor lepel het ijswater bij.
  2. Snijd de koude boter in kleine blokjes boven de bloem en wrijf met beide handen alle ingrediënten door elkaar.
  3. Stort het deeg op een werkblad of in een kom en maak er snel een geheel van dat je inpakt in plasticfolie. Leg het deeg minstens een halfuur in de koelkast.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en laat het een kwartiertje rusten, zodat het beter bewerkbaar is. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  5. Strooi wat bloem op het werkblad en rol hierop het deeg uit tot het in de vorm past. Druk de zijkanten
  6. Fruit ondertussen de ui met de gehakte kruiden, knoflook en wat zout. Doe de spinazie erbij wanneer de ui zacht is en begint te bruinen. Laat de de spinazie slinken en zet het vuur uit. Als je de spinazie goed drooggezwierd hebt, zou er geen vocht in de pan mogen zijn, giet het anders weg.
  7. Meng de ricotta, parmezaan en eitjes met de spinazie, kruid met peper en proef (ieuw, rauw ei) of er nog zout bij moet. Giet het ricotta-spinaziemengsel in de taartbodem en schik de tomaten erop. Strooi er wat tijm en zout over met nog wat druppels olijfolie en zet de taart in de oven.
  8. Haal de taart na een halfuur uit de oven en controleer of het ricottamengsel al stevig genoeg is. Zet anders nog 10 minuten in de oven, maar verlaag de temperatuur naar 200 °C.

Meer lezen over groentechef Madame ZsaZsa, de vrouw achter dit lekker recept? Dat doe je hier.

Met kinderen in huis moet het eten én snel klaar én lekker én gezond zijn. O ja, en de kostprijs per maaltijd houden we ook graag binnen de perken. Het zijn uitdagingen die Kim Leysen – in de virtuele wereld bekend als Madame Zsazsa – als nieuwbakken alleenstaande mama helemaal herkent. Haar zoektocht naar gerechten die aan alle criteria voldoen leverde haar ‘Honger!’ op. ‘Honger!’, Madame Zsazsa (M-Books, € 24,99).