Recept van de dag: Laksa, een Maleisische noedelsoep

doorNele Annemansop 23/11/2017

Elke dag schotelen we je met plezier een recept voor dat zowel lekker als gezond is.

Dit heb je nodig voor 4 à 5 personen:

Voor de currypasta

  • 100 g sjalot
  • 8 teentjes kno ook
  • 30 g geschilde gember
  • 1 steel citroengras
  • 2 kl gemalen korianderzaad
  • 2 rode chilipepers (vers of gedroogd; optioneel)
  • 2 el sambal oelek
  • 30 g olie
  • de steeltjes van 40 g koriander (houd de blaadjes apart voor de garnering)

Voor de rest

  • 800 ml groentebouillon
  • ca. 2 kl currypoeder (naar smaak)
  • 1 à 2 kl (bruine) suiker
  • 540 ml kokosroom (3 kleine blikjes of 600 à 800 ml kokosmelk)
  • 150 g prinsessenbonen (uit het vriesvak kan)
  • 150 g spinazie (uit het vriesvak kan, maar niet de verhakselde)
  • 5 tomaten uit blik, uitgelekt (de inhoud van 1 blik van 400g; vries het vocht in voor de volgende keer dat je tomatensaus of soep maakt; in de zomer kun je natuurlijk verse gebruiken)
  • sojasaus naar smaak
  • 250 g rijstvermicelli (of andere noedels)
  • 1 limoen

Zo ga je aan de slag:

  1. Snijd voor de currypasta de sjalot, kno ook, gember, het citroengras, de chilipepers en de koriandersteeltjes in stukjes. Meng ze met het korianderzaad, de olie en de sambal oelek. Maal ze jn in een kleine keukenmachine of een hakmolentje dat je kunt aandrijven met je staafmixer. Bij gebrek aan apparatuur kun je alles met je mes goed jn snijden, daarna in een stevig plastic zakje steken en dan wrijf/ klop je tot het mengsel op een grove pasta begint te lijken.
  2. Zet een stevige braadpan of een grote sauspan op het vuur, met een bodem die niet snel kleeft. Laat de currypasta 20 minuten garen op een zacht vuurtje. Intussen kun je de tofoebommetjes voorbereiden (zie p. 107).
  3. Voeg de bouillon en de kokosroom toe. Breng ze naar het kookpunt en temper dan het vuur. Voeg naar smaak currypoeder en wat suiker toe. Die laatste mag een zoet randje geven aan de soep, dat je aan tafel zult doorprikken met vers limoensap.
  4. Terwijl de soep suddert, laat je de spinazie ontdooien en breng je een grote pan gezouten water aan de kook, om de boontjes in enkele minuten gaar te koken. Leg ze opzij.
  5. Check de dikte van je soep: wil je ze dunner, voeg dan nog wat bouillon toe (of water, als de smaken te sterk zijn ingekookt). Snijd de tomaten in grove stukken en voeg ze toe aan de soep, zodat ze nog enkele minuten mee sudderen.
  6. Voeg de spinazie toe. Haal de pan van het vuur.
  7. Laat de rijstnoedels garen volgens de instructies op de verpakking. Bak de tofoebommetjes.
  8. Breng alles samen in één grote pan of in individuele kommen: soep, noedels, boontjes, koriander, tofoebommetjes en een limoenpartje per persoon.
Meer inspiratie nodig? Dit recept komt uit 'Thuiskomen' van Dorien Knockaert (€ 29,95, Luster).