Recept van de dag: latte van peperkoek

doorBirte Govartsop 18/10/2017

Nu de herfst echt in het land is, zijn wij opnieuw toe aan hartverwarmende gerechten én drankjes. Zoals deze latte van peperkoek, die we vonden in het boek 'Peperkoek, 150 X anders' van Jan Borms.

Voor 1 kop

Dit heb je nodig:

• 1/2 stukje peperkoek

• 80 ml water

• 6 el suiker

• 1/4 tl kaneelpoeder

• 1/4 tl gemberpoeder

• een paar druppels vanille-extract

• 1/2 kopje espresso/koffie

• 200 ml melk

• slagroom (optioneel)

Zo ga je aan de slag:

1. Maak eerst een peperkoeksiroop. Meng de volgende ingrediënten in een klein pannetje: het water, de suiker, het kaneel- en gemberpoeder en het vanille-extract. Verkruimel de peperkoek erbij. Zet het pannetje op een laag tot middelhoog vuur en roer tot de suiker is opgelost. Als het kookt, zet je het vuur iets lager en laat je dit ongeveer 15-20 minuten pruttelen. Na 15-20 minuten is er een siroop ontstaan. Zet het vuur uit.

2. Maak een espresso en warm de melk op in de magnetron. Giet een half kopje espresso/koffie in een grote mok. Voeg daarna de siroop toe en meng dit door de koffie. Giet vervolgens de hete melk bij de koffie en roer dit nogmaals door.

3. Werk af met een flinke toef slagroom en een snufje gember- of kaneelpoeder.

'Peperkoek, 150 X anders', Jan Borms (Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99)